Bæsja på leggen da de bygde nytt toalett

Levanger kommune byde nytt toalett ved Munkeby kloster til teaterstykket Ronja Røverdatter ble satt opp i sommer. Men de glemte én viktig ting.

Det nye toalettet ved Munkeby kloster

Det nye toalettet ved Munkeby er tilrettelagt for rullestolbrukere. Men det kunne fort å ha blitt revet. Kommunen glemte å søke om tillatelse til å sette det opp.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Å gå på do er noe de fleste av oss greier ganske greit. Men å bygge en do kan være en del mer krevende. For der den ene aktiviteten stort sett bare krever et do og litt dopapir, så er det langt mer som skal på plass når man skal bygge ett.

Spesielt når toalettet ligger rett ved en freda klosterruin.

– Den gamle doen var mosegrodd og grå. Så den hadde sett sine beste dager, for lenge siden, sier vaktmester Harald Granaune til NRK

Det var Trønder-Avisa som først omtalte denne saken

Glemte å søke

Gammel do ved Munkeby kloster

Den gamle utedoen hadde sine beste dager for ganske mange år siden.

Foto: Privat

Så da Levanger Nye Teater skulle sette opp Ronja Røverdatter i klosterruinene i sommer, så måtte nye toalett bygges.

Dermed ble den mosegrodde doen erstatta med et nytt, rullestolvennlig, bygg med toalett.

– Vi måtte grave litt for å få ned fundamentene i tillegg til to små tanker under bygget. Så det var nødvendig å ta bort torva for å komme seg litt ned. Det er lite og det er der den gamle doen stod tidligere, sier Granaune.

Men nå har Riksantikvaren reagert på bygget. I forbindelse med at kommunen gikk gjennom rutinene for å håndtere tiltak i verna områder, så oppdaga man at det ikke var søkt om tillatelse til å sette opp toalettet.

– I dette tilfellet har ikke byggingen ført til noen faktisk skade, dermed får de bare en påminnelse om hvordan saksgangen skal være i sånne saker, sier Sissel Skoglund hos Riksantikvaren til NRK.

Får stå

Toalettet for derfor stå.

– Hadde det vært gjort skade på området, så ville vurderingen blitt en annen. Men her har Levanger kommune lagt seg flate og beklaget. Det er veldig bra, sier Skoglund.

Toalettet ved Munkeby kloster

Her kan man nå gjøre sitt fornødne dersom man besøker klosterruinene på Munkeby i Levanger.

Foto: Eivind Aabakken / NRK