Bacon har blitt trendy

Bacontannkrem, bacontanntråd, bacon-softis, baconsåpe eller bacon luftrenser. Nordmenn er gale etter det sprø sideflesket, og nå skal vi ha bacon i stadig flere varianter.

Glad i bacon? Her er noen ting du kanskje ikke visste om det sprø sideflesket!

VIDEO: Glad i bacon? Her er noen ting du kanskje ikke visste om det sprø sideflesket!

Når helga kommer velger mange av oss å kose seg litt ekstra med frokosten. Egg og bacon er en klassiker, men nå er det ikke bare til helgefrokosten vi bruker bacon. Nordmenn er i ferd med å ta etter amerikanerne. Vi er i ferd med å bli bacongale.

Food Bacon Making

Bacon er ikke nødvendigvis sideflesk. Hvor baconet hentes fra er avhengig av hvilket land man kommer fra. USA og Norge bruker sideflesket, mens i Kanada kommer baconet fra det stedet vi bruker til koteletter.

Foto: Matthew Mead / Ap

Så langt i år er det solgt mer enn 9600 tonn med bacon i norske butikker.

– De siste 12 månedene har baconsalget i norsk dagligvarehandel økt med 4,2 prosent. Det har økt jevnt og trutt de siste årene, men nå ser vi at salget øker ytterligere enn tidligere, sier PR-rådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen.

For noen år siden gikk det også mye bacon da lavkarbo-dietten var på sitt mest populære.

Baconland

Bacon tannkrem

Kan det friste med litt bacontannkrem?

Foto: coolstuff.no

USA har lenge vært et baconland. Der spiser hver amerikaner i snitt ca. åtte kilo i året av det salte svinekjøttet. Der kan man finne bacon i en lang rekke produkter, som vi foreløpig ikke har her til lands.

Nortura tror det er i ferd med å forandre seg.

– Vi ser allerede nå at bacon dukker opp i stadig flere produkter. Det er et veldig anvendelig produkt som kan tilberedes på ulike måter, og salt og røyksmaken fungerer godt som smakstilsetter, sier Petersen.

Nortura prøvde seg i sommer blant annet på å selge runde baconskiver som passet til hamburgere.

– Vi tror den brede bruken av baconprodukter er en trend vi bare har sett starten på. Ser man på andre land øker baconsalget kraftig og vi forventer å se en økning i Norge også, sier hun.

Petersen forteller at bacon nå brukes i baking, det glaseres, på is og flere andre ting.

Ingen baconkrise

Grillet dagobertsmørbrød

Baconsandwich er en populær rett. I Storbritannia spises det ti baconsandwicher hvert eneste sekund.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Amerikanernes hunger etter bacon har ført til at prisen på sideflesk har økt med 174 prosent fra april til august. Petersen tror ikke helgefrokosten i Norge blir like svindyr med det første.

– Det er ingen baconkrise i Norge, sier Petersen.

Laster kart, vennligst vent...

Her kan du se en oversikt over hvilke land som er mest glad i bacon og svinekjøtt.