Hopp til innhold

Hanne (36) venter sin andre baby under pandemien

36 år gamle Hanne Aakervik Berg venter barn nummer seks i 2022. Minstemann Jens ble født i 2020. Hun er derfor en del av en trend over hele Norge med økende fødselstall under koronapandemien.

Hanne Aakervik Berg og lille Jens

MINSTEMANN: Hanne Aakervik Berg med familiens minstemann, Jens (1). Nå håper hun på en mer normal tilværelse uten koronarestriksjoner i 2022.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Jeg ser ikke noen store utfordringer med å få «pandemibaby», sier Hanne.

Hjemme i eneboligen på Bangsund i Namsos er det et yrende liv, med fem barn og to voksne i full sving nesten døgnet rundt.

Og i april blir de én til.

– Det er kaos, men også kjempekoselig, sier småbarnsmoren om den hektiske tilværelsen.

– Avhengig av Antibac

Ettåringen vokser opp med koronarestriksjoner som en naturlig del av hverdagen.

– Minstemann er nesten blitt avhengig av Antibac. Han kan ikke gå inn i en butikk uten å sprite seg, ler Hanne.

Hanne hadde ikke forestilt seg at det kanskje fortsatt er pandemi når sjettemann kommer.

– Jeg håper det gir seg snart. Vi er jo på andre året av pandemien, sier hun.

Over 2000 flere nyfødte

De ni første månedene i 2021 ble det født 2037 flere barn i Norge enn samme periode i året før. Den første toppen kom ni måneder etter nedstengningen våren 2020, den andre etter en sommer med reiserestriksjoner.

Ved ett av landets minste sykehus med fødeavdeling, i Namsos, er økningen på rundt 15 prosent. Fra 315 i 2020 til 360 fødsler i år.

– Dette er en gledelig utvikling, og så får vi håpe at den fortsetter også etter pandemien, sier avdelingsoverlege Tina Bjørsvik Eilertsen til NRK.

Også ved St. Olavs hospital i Trondheim øker fødselstallene under pandemien. 17. desember var det født 3850 barn så langt i år – mot 3641 i fjor.

Årets fødselstall er det høyeste siden 2017, opplyser sykehuset.

– Kanskje har folk tatt den tidligere statsministerens ord på alvor, og føder flere barn enn de siste årene. Vi får tro det er nye holdninger til dette med å få barn, så får vi se de neste årene.

Tina Bjørsvik Eilertsen

GLEDELIG UTVIKLING: Overlege Tina Bjørsvik Eilertsen ved Sykehuset Namsos gleder seg over økningen i antallet fødsler under pandemien.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Overraskende trend

– Dette er interessant. Ikke minst sett i lys av nedgangen i antall fødsler årlig, fra 63.000 til 53.000 fødsler i løpet av 12 år i Norge. Det er overraskende at trenden snur omtrent ni måneder etter nedstengningen av Norge våren 2020.

Det sier overlege Ferenc Macsali ved Medisinsk fødselsregister i Folkehelseinstituttet.

Januar i år var første måneden på flere år at fødselstallene økte. Det ble født 215 flere barn enn i januar 2020. Og de som ble født i januar 2021, ble unnfanget i april 2020. Kort tid etter nedstengningen av Norge 12. mars i fjor.

Deretter fortsatte trenden med flere fødsler, og den største økningen ser vi i mars 2021. Denne måneden ble det født 376 flere barn enn i mars 2020. En økning på 8,3 prosent.

Tallene er overraskende, mener Folkehelseinstituttet.

Avviker fra mønsteret

– Det vanlige er at man utsetter å få barn i krisetider. Så dette avviker fra mønsteret, mener Macsali.

Tall fra USA og land i Europa viser at økonomisk usikkerhet sender fødselstallene nedover.

– Også Danmark, Nederland, Ungarn og Kroatia har økte fødselstall vinteren og våren i år, men for de fleste andre europeiske land er det ingen endring, eller nedgang i tallene opplyser overlegen.

Den største økningen finner vi nordover i Norge. Fylkesvis topper Nordland (13,7 prosent), foran Troms og Finnmark (7,7 prosent), og Trøndelag (7,6 prosent).

Håper å være sosial igjen

Nå håper Hanne Aakervik Berg på en mer normal småbarnstilværelse neste år. Uten alle restriksjonene under pandemien.

– Det skal bli godt å være mer sosial igjen, og kunne være med i barselgrupper og dele informasjon om barnet ditt med andre. Det har jeg virkelig savnet under pandemien.

På spørsmål om barn nummer seks blir det siste, svarer hun:

– Nå er ikke far i huset hjemme, men ja. Nå er vi ferdige.