Hopp til innhold

Her er vinneren av Studentenes fredspris

23 år gamle Ayat al- Qurmezi har opplevd å bli både mishandlet og fengslet for sine protester mot undertrykkelsen av folket i Bahrain.

Ayat Al-Qurmezi

Her er al-Qurmezi på talerstolen. Siden hun ble fengslet i 2011 har hun fortsatt å holde sine appeller.

Foto: isfit

Annethvert år blir studentenes fredspris delt ut til nettopp studenter som har utmerket seg i arbeid for å fremme fred, menneskerettigheter og demokrati.

I år er det den 23 år gamle Ayat al-Qurmezi som blir hedret. Hun ble den 12. juni 2011 dømt til ett års fengsel for ulovlige ytringer mot regimet og å ha fornærmet medlemmer av kongefamilien, etter at hun leste opp dikt på Perleplassen i Bahrains hovedstad Manama.

Hun har selv sagt at hun under fengselsoppholdet ble torturert og truet med seksuelle overgrep.Til tross for dette fortsetter hun med protester i hjemlandet.

Deles ut under ISFIT

Selve prisutdelingen og seremonien vil i tradisjonens tro skje under Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISIT-festivalen) i februar 2015.

Studentenes fredspris deles ut på vegne av alle norske studenter. Det er en uavhengig Fredspriskomite som tar det endelige valget, og de kan motta nominasjoner fra hvem som helst så lenge de nominerte er studenter, eller en del av en studentorganisasjon.

Fredsprisens leder Ragnhild Fredheim, besøkte vinneren i hjemlandet tidligere i september. Fredheim fortalte til dusken.no at al- Qurmezi sa til henne

«Hvis jeg stopper nå, har jeg blitt torturert forgjeves.»

Ble fengslet

Diktet hun leste opp på Perleplassen var adressert direkte til kong Hamad bin Isa al-Khalifa; “hører du ikke deres bønn? Hører du ikke deres skrik?». Al-Qurmezi avsluttet med “ned med Hamad!”, hvilket ble møtt med stor applaus fra folkemengdene på plassen.

Etter opplesingen fryktet familien for datterens sikkerhet, og sendte henne til noen slektninger. To uker senere kom politiet og krevde at datteren ble utlevert.

al- Qurmezi ble løslatt allerede i juli samme år hun ble fengslet, etter store protester fra internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner. Hun lever for øyeblikket i skjul i hjemlandet.

Har blitt et symbol

Vinneren av Studentenes fredspris har blitt trukket fram som et symbol i kampen mot undertrykkelsen i Bahrain, og representerer studenter og kvinner i protestbevegelsen.

Ayat al-Qurmezi har opplevd både mishandling og fengselsstraff, men fortsetter likevel med sitt protestarbeid.

Protestene i Bahrain startet 14. februar 2011, og var inspirert av protestene som fulgte etter den arabiske våren i Egypt og Tunisia. Demonstrantene krevde politisk reform (innføring av demokrati), sosial rettferdighet og respekt for menneskerettigheter.

– En modig kvinne

Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, sier dette om fredsprisvinneren:

«Ayat al-Qurmezi er en modig kvinne som fører en stille demokratikamp, kun utrustet med dikt som våpen. At regimet anser diktene som farlige, sier mye om situasjonen i landet. Studentenes Fredspris er et viktig bidrag til å støtte og styrke enkeltindividers ofte ensomme kamp mot regimer som det vi ser i Bahrain. Et regime som systematisk bryter menneskerettighetene, og som stadig slipper unna med det»

Siste fra Trøndelag