Avvist av NSB – kjørte 50 mil i rullestol

Da NSB nektet å ta med to rullestolbrukere som skulle med toget fra Oslo til Trondheim, valgte de å kjøre selv i elektriske rullestoler.

Torill Kopperud og Ole Jørgen Jansen er kommet til Røros.

– Funksjonshemma diskrimineres, sier Torill Kopperud og Ole Jørgen Jansen.

Foto: Johanne Stensaas

34 centimeter var det som skulle til for at NSB nektet Torill Kopperud og Ole-Jørgen Jansen transport med toget til Trondheim. Rullestolene tilfredsstiller NSBs krav til vekt og bredde, men er 34 cm for lange, skriver Adresseavisen.

Strabasiøst

Dermed ble turen opp til Trondheim for å besøke familie noe mer strabasiøs enn planlagt. De to tok nemlig landeveien fatt i sine egne rullestoler og unnagjorde strekningen på nesten 50 mil på ni dager.

– Vi har møtt mange hyggelige folk, og flere steder fått overnatte gratis, sier Kopperud.

Begge to er avhengige av rullestolene for å kunne bevege seg, og de er oppgitt over behandlingen.

– Diskriminering

– Dette gjelder jo ikke bare oss. Funksjonshemmede diskrimineres hver dag i Norge. Vi kommer ikke inn på legekontor, kjøpesenter eller til politi. Det snakkes flott om handlingsplaner og universell utforming, men i hverdagen møter vi lite av det, sier Jansen.

NSB hevder på sin side at reglene for størrelse og vekt er bestemt ut fra hva som er sikkerhetsmessig forsvarlig for passasjerene, men får motbør fra Norges Handikapforbund.

– For dårlig

– De målgrensene NSB har på rullestoler i dag, mener vi er altfor lave. At personer som er avhengig av å bruke rullestol ikke kan reise med tog, er for dårlig, sier forbundsleder Arne Lein.


Og returen? Jo, NSB nekter å ta dem med tilbake til Oslo også, men et transportfirma har tilbudt Kopperud og Jansen gratis hjemtur.