Hopp til innhold

Avviser kjennskap til narkodømt

Politiets kronvitne i straffesaken mot Leif Kristiansen hevder en utvist, narkodømt polakk var en god venn av HA-toppen. Men dette avviser Kristiansen.

Morten Furuholmen

Forsvarer Morten Furuholmen (t.h.) og Leif Kristiansen.

Foto: Anders Ulvolden, NRK

Til NRK sier Leif Kristiansen at han verken har hørt om eller møtt den 35 år gamle polakken som skal ha hatt en viktig rolle i narkomsetninga i Trondheim.

– Dette vil jeg si mer om i min forklaring, sier den antatte lederen for Hells Angels.

I mai ble Kristiansen dømt i Sør-Trøndelag tingrett til 4 år og 9 måneder som bakmann for smugling av 9,9 kilo hasj i 2009. Tirsdag startet ankesaken.

– I Trondheim tross utvisning

Politiets kronvitne, en 33 år gammel mann, hevdet i Frostating lagmannsrett tirsdag at den polske mannen stadig var tilbake i Trondheim, til tross for at han var utvist fra Norge i 2007.

Det skjedde etter at han ble dømt for salg av amfetamin.

Ifølge vitnet drev han med narkotika og besøkte venner i fengselet på Tunga etter at han var utvist fra landet.

Den 33 år gamle trondheimsmannen drev selv med salg av narkotika i mange år. Han kaller seg selv en av de største og sier han kunne skaffe det meste for videresalg.

Oppsøkt i 2008

En av dem som skal ha forsynt ham var den 35 år gamle polske statsborgeren. I retten sa mannen at vedkommende oppsøkte ham i 2008 for å inngå avtale om kjøp av narkotika.

Forsvarer for Leif Kristiansen, advokat Morten Furuholmen, spurte hvordan en utvist mann kunne oppsøkte ham.

– Det må du spørre politiet om. Men jeg tror de var klar over at N.N. (red. anm.) oppholdt seg i Trondheim lenge etter at han ble utvist, sa 33-åringen.

Vil ha polakken som vitne

Aktor, statsadvokat Per Morten Schjetne sier til NRK at han ikke er overrasket om polakken kan ha vært tilbake i Norge etter at han ble utvist.

– Vi er jo en del av Schengen, så det er bare å sette seg i en bil, sier Schjetne.

Han opplyser at det er sendt en rettsanmodning til Polen om å få vedkommende ført som vitne i straffesaken mot Leif Kristiansen. Dette skjedde etter at forsvarer Furuholmen ba om det.

Også aktor synes det hadde vært interessant å høre om den polske narkotikaselgerens rolle i saken mot Leif Kristiansen.

– Men om det er mulig vet vi ikke ennå, sier Schjetne til NRK.

– Lov å forandre seg

På spørsmål fra dommeren om det var noe han ønsket å legge til svarte 33-åringen:

– Jeg er fullt klar over det livet jeg har levd og alt det gale jeg har gjort, men jeg håper at folk kan skjønne at det er lov å forandre seg.

Han kalte også forsvarer Furuholmens vitneliste for svertelista.

Tirdag ettermiddag starter Leif Kristiansen sin forklaring. 33-åringen ønsker ikke å være tilstede i salen når det skjer.