NRK Meny
Normal

Avviser at crossfit er farlig

Daglig leder for Crossfit Trondheim mener det ikke er farlig å drive med den populære treningsformen. Den siste tiden er seks personer innlagt ved St. Olavs Hospital med helseproblemer etter å ha drevet med den intensive styrketreningen.

Markus Fosse

Markus Fosse er daglig leder i Crossfit Trondheim.

Foto: crossfittrondheim.no

Adresseavisen skriver i dag at seks personer i 20-30-årene har fått behandling for nyresvikt og muskelcelledød ved sykehuset i Trondheim.

Alle sammen har drevet crossfit ved forskjellige treningssentre.

Ulovlig

– Problemet er at de fleste treningssentrene bruker crossfit-navnet ulovlig. Du må ha en trener som har tatt kurs, og de må søke om å bli crossfit-senter, sier Markus Fosse, som er daglig leder i Crossfit Trondheim, til NRK.

Nyrelege Knut Aasarød ved St. Olavs Hospital mener de som driver crossfit må la muskulaturen få mer hvile mellom treningene.

– Felles for alle de seks som ble innlagt ved St. Olavs Hospital er at de har drevet med såkalt crossfit-trening. Det er høyintensiv muskeltrening med veldig få og korte pauser imellom. Dermed kan musklene få for lite oksygen, eller det blir en slags mekanisk svikt, sier Aasarød til NRK.

Hoppe i Granåsen

Markus Fosse sier de som skal drive crossfit må vite hva de holder på med.

– Det er like farlig som å spille fotball uten at du kan det, eller hoppe i Granåsen uten trening. Det kan være farlig, men ikke hvis du får riktig instruksjon. Dessverre er det få treningssentre i Norge som er godkjent for å drive med crossfit. Det er trist for oss som driver med crossfit, og som tar det seriøst, sier han.