Kontrollkomiteen avslutter Brasil-undersøkelser

Få dager etter at Sivilombudsmannen stilte Birkelandsaken «i bero» fordi den var havnet i kontrollkomiteen i Stortinget, avslutter komiteen nå sine undersøkelser.

Arvid Birkeland

Arvid Birkeland.

Foto: Privat

Arvid Birkeland var overrasket over at Sivilombudsmannen (SOM) ville sette saken hans på vent, bare fordi kontrollkomiteen hadde sendt skriftlige spørsmål til justisminisiteren.

Men etter å ha fått svar på spørsmålene komiteen stilte skriftlig til justisministeren, stopper komiteen nå behandlingen, opplyser komitemedlem Ulf Knutsen (FrP) til NRK Trøndelag.

– Det er vår oppgave å kontrollere regjeringens arbeid. Pågående rettstrider kan vi ikke gå inn i, sier Knudsen.

Komiteen fant ikke grunn til å åpne en sak om forholdene rundt norske statsborgere i Brasil i kjølvannet av politiaksjonen der blant andre Birkeland ble arrestert og senere tiltalt for hvitvasking av penger.

Når Sivilombudsmannen får dokumentene fra komiteen vil SOM gjenoppta behandlingen av Birkelands sak, som de har hatt på bordet sitt siden mars 2009.

Arvid Birkeland sier til NRK Trøndelag at han er glad og håper ombudsmannen snart kommer med sin mening om hvorvidt han som norsk statsborger har fått den hjelp av norske myndigheter som han har krav på.

Birkeland venter fortsatt på dommerens avgjørelse som kan gi mange års fengsel dersom han blir dømt.