Hopp til innhold

Avlyste nyttårsfyrverkeriet og ba private droppe oppskyting

Vinden stoppet festfyrverkeriet fra Kristiansten festning i Trondheim ved midnatt.

Fyrverkeri over Trondheim nyttårsaften 2015

Det ble ikke noe av det kommunale fyrverkeriet over Trondheim nyttårsaften. Forbudet mot oppskyting i Midtbyen og omkringliggende bydeler hindret ikke enkelte fra å ta i bruk fyrverkeri likevel.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

«På grunn av vind har Brann, Trondheim kommune, Pyroteknikerne ved NTNU og politiet besluttet og avlyse fyrverkeriet kl 2400 i Trondheim», meldte Sør-Trøndelag politidistrikt klokken 22.32.

– Det er bestemt nå. Det er avlyst, skrev kommunikasjonsrådgiver Merete Mauland i Trondheim bydrift i en SMS til NRK omtrent samtidig.

Kommunen har bevilget penger til fyrverkeri fra festningen siden 2004, og været har tillatt oppskyting hvert år siden. Men altså ikke i år.

Fyrverkeri i Trondheim nyttårsaften 2015

FORBUD. MEN...: I en relativt stor sone i og rundt bykjernen i Trondheim er det forbudt for privatpersoner å ta i bruk fyrverkeri (annet enn det helt minste), men ikke alle respekterer forbudet.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Tidligere i kveld ble også barnefyrverkeriet fra festningen avlyst.

Ba folk avstå

Brannvesenet, politiet, kommunen og pyroteknikerne som vanligvis står for oppskytingen fra festningen oppfordrer sterkt også private til å droppe fyrverkeri på nyttårsaften.

– Politi og brannvesen oppfordrer folk til å tenke seg om en ekstra gang før de sender opp fyrverkeri, skrev Mauland.

Det er uansett forbud mot oppskyting av fyrverkeri for privatpersoner i bykjernen i Trondheim og i omkringliggende bydeler.

I Nord-Trøndelag gikk brannvesenet ikke ut med en oppfordring om å droppe fyrverkeri-oppskytingen. De ba likevel folk om å tenke seg om før de skjøt opp raketter, og minnet om vinden og at det er tørt i terrenget.

Fyrverkeri på Kristiansten festning

IKKE I ÅR: Det ble ikke noe av det kommunale fyrverkeriet i Trondheim i år, en tradisjon som har pågått siden 2004. Bildet er fra fjorårets oppskyting.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Barnefyrverkeriet også avlyst

Vinden stoppet altså både vardetenningen på Kristiansten festning klokken 18.30 og barnefyrverkeriet samme sted kl. 19.00.

– Vi prøvde nettopp å sette opp gjerdene som sperrer av området, men de blåste bare over ende. Det er uforsvarlig å sende opp fyrverkeri i dette været, sa Odd Arne Nilsen, driftsleder for Trondheim bydrift, til NRK i 16.30-tiden.

De sterke vindkastene har tidvis lagd kaos i Trøndelag det siste døgnet. Sju fly måtte snu og lande på andre lufthavner onsdag, mens 2800 husstander mistet strømmen onsdag kveld.

Fyrverkeri Festningen, Trondheim

Felles barnefyrverkeri i Trondheim ble avlyst for første gang siden tradisjonen startet i 2004.

Foto: Anders Ulvolden / NRK