Hopp til innhold

Avliver ynglende jerv

Naturvernorganisasjoner mener det avlives for mange jerv i forbindelse med hiuttak.

Jerv
Foto: Asgeir Kvalvik / Scanpix

Stadig flere jervehi blir gravd ut slik at unger og hunndyr kan drepes på stedet.

I år godkjente myndighetene fem slike uttak bare i Trøndelag. Ordningen som egentlig var ment som et ekstraordinært tilltak har sklidd helt ut, mener naturvernorganisasjonene.

- Fra å være ett uttak til å bli nærmest normalordning, så det har sklidd ut helt, sier Lars Berge som er regionleder i foreningen Våre Rovdyr.

Tilsammen ble det godkjent 18 kontroversielle hiuttak rundt om i landet i fjor. 27 jervevalper og 9 tisper ble avlivet etter at myndighetene gravde dem ut fra hiet.

- Vi mener det er klart forsvarlig å gjøre det slik, vi ligger godt over det målet som er satt og skadene fra jerven sin side har økt år for år, sier Morten Kjørstad er rådgiver i Direktoratet for Naturforvaltning.

Fredet

Hiuttak er kontroversielt fordi ynglende dyr ellers er fredet, og fordi både skuter og helikopter blir tatt i bruk for å få tatt ut et dyr som står på flere lister over internasjonalt truede dyr, også den Norske rødlista.

- Vi synes det er uetisk og forkastelig at direktoratet har satt seg på en slik linje, sier Berge.

Mislykkede uttak

I Trøndelag er det som ellers i landet satt en klar rekord for det ekstraordinære tiltaket. Det er gravd ut hi i Grong, Rennebu og Verdal. I tillegg er det gjort vedtak og mislykkede forsøk på uttak av hi som er funnet i Oppdal og Røyrvik.

- Det er ingen garanti for å lykkes med hiuttak. Men det er unntaksvis at man kan bruke det som et virkemiddel  ijervforvaltningen, sier Kjørstad.