Hopp til innhold

Her vinsjes varene rett ned til kunden

Med åtte droner og 20 ansatte satser et trondheimsfirma stort på hjemlevering av medisin, mat og andre små pakker.

En drone firer ned varer via en vinsj

DRONELEVERING: En liten pappeske med varer henger under en drone og vinsjes ned til mottaker på bakken.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Den raskeste hjemleveringa for medisin for folk på Byneset er fire dager. Nå kan de få den levert veldig mye raskere med ny type teknologi, sier Lars Erik Matsson Fagernæs.

Han er daglig leder i Aviant, som nå satser stort på at folk vil ha koronateser, medisin og andre ting levert hjem med lufttransport. Åtte droner sørger for levering.

De kan både levere raskt og miljøvennlig, noe som er viktig om de skal klare å konkurrere med bil- eller sykkeltransport.

Dronetransporten testes nå ut på Byneset, der et utvalg kunder allerede kan bestille covid-tester og få dem flydd hjem.

– Kundene går inn på appen, bestiller og betaler med vipps. Kort tid etter kommer dronen og vinsjer pakken med koronatesten ned i hagen deres, sier Fagernæs.

Selskapet er startfasen ennå. Men målet deres er å levere mellom 50 og 300 pakker per dag. Og i løpet av neste år skal folk i områdene rundt Trondheim kunne bestille seg både mat og medisin.

Lars Erik Matsson Fagernæs sitter ved siden av en større drone. Under dronen henger en liten pappeske med varer

Lars Erik Matsson Fagernæs sittende ved siden av dronen som brukes til varelevering. Varene ligger i pappesken som henger under dronen.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Testkunde mener dette er framtida

På en åker på Byneset sto torsdag Erlend Stein klar med telefonen i hånda. Via appen hadde han bestilt en koronatest. Ikke mange minuttene etterpå kom dronen susende gjennom lufta i snøværet med pakken.

– Det er absolutt noe som kan være aktuelt å bruke når det blir flere varer å bestille i appen, så dette tror jeg kan være framtida, sier Stein som er en av testkundene på Byneset.

Bilde av en mobilskjerm med en synlig ordrebekreftelse

Varebestillingen gjøres vi en app på telefonen.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Både han og barna synes det er spennende å være med på prosjektet. At pakken som kom fra lufta også inneholdt sjokolade kan nok også bidra til at barna maser om at det blir flere bestillinger i appen.

Dronene flyr såkalt autonomt. Det vil se at stedet for levering blir programmert inn og dronen flyr dit automatisk. Hele flygingen blir overvåket på video av en dronepilot som kan overvåke ti flyginger samtidig.

Vedkommende kan også raskt ta over styringa på dronen hvis det blir nødvendig.

En mann og to yngre jenter står på et jorde i snøvær. De er alle godt kledd. Mannen holder en liten pakke i hendene. Noe sjokolade og en koronatest stikker ut av pappesken

Erlend Stein med døtrene Mie Amelia (bak) og Mariell Stein (foran) får levert en koronatest og sjokolade ved hjelp av drone.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

20 ansatte

– Trygghet er det viktigste vi jobber med. Hvis en drone skulle krasje, noe som ikke skal skje, er sannsynligheten for at noen blir skada liten. Det er fordi vi i stor grad vil fly over lite befolka områder, sier Fagernæs.

Han viser også til at Luftfartsverkets regler for droneflyging er svært gode, og gjør det enklere for firma i Norge å drive denne type droneflyging. Hadde de hatt base i USA ville de vært nødt til å ansette flere fordi reglene der er mer kompliserte.

Aviant er et selskap som har vokst raskt. I 2020 var de tre ansatte. I dag er de 20 personer i selskapet. Posten er en av aktørene som har tro på levering av pakker med droner og har investert flere millioner.

Les også: Her sendes koronaprøven på en 120 kilometers dronereise

Herman Øie Kolden, operasjonsansvarlig i Aviant, sitter ved siden av den gule dronen på Røros lufthavn. Den har en ekte koronaprøve om bord.
Herman Øie Kolden, operasjonsansvarlig i Aviant, sitter ved siden av den gule dronen på Røros lufthavn. Den har en ekte koronaprøve om bord.

Vil også etablere seg andre steder

Dronene de bruker har en rekkevidde på 120 kilometer og målet deres er å kunne levere til flere områder utenfor Trondheim sentrum. Når det er på plass har de planer om å tilby leveranser også andre steder i landet.

– I første fase leverer vi covid-prøver med dronene. Men vi er i dialog med flere apotek og har som mål å kunne levere flere typer medisin. Vi satser også på utlevering av mat, sier Fagernæs til NRK.

Hvor mye en hjemlevering med drone vil koste kan han ikke si ennå. Men svindyrt skal det ikke bli og de skal konkurrere på pris med andre tranportører.

To personer i gul jakke klargjør to droner for flyving

Dronene avises og klargjøres for ny testflyging.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Først i Norge

– For de som elsker ny teknologi og testing av ny teknologi er dette årets julegave fra himmelen.

Det sier Anders Martinsen, som er leder i interesseforeninga for alle som driver med droner i Norge og Norden – UAS Norway. Ifølge han er selskapet i Trondheim de første i Norge som nå går i gang med kommersiell transport med droner.

Flere andre selskap tester og prøver ut ulike løsninger for dette, men ingen har kommet så langt som Aviant, ifølge Martinsen. Han tror også dette er type tjeneste som vil dukke opp i flere andre større byer i Norge ganske snart.

– Det er gjort flere undersøkelser både i Sverige og andre steder i Norden som sier at det er betalingsvillighet i befolkningen til dette. Kommer du ut i grisgrendte strøk er det også mange som har et behov for denne type levering, sier Martinsen.

Omfattende tester

Aviant sine droner kan på korte avstander fly pakker som er inntil tre kilo. Men lederen av interesseorganisasjonen fastslår at dette er en trygg form for transport.

– De ville aldri fått lov til å fly hvis det ikke hadde vært trygt, sier Martinsen.

Han viser til at de som har fått lov og godkjenning til å prøve ut denne type flyging har vært gjennom omfattende tester og regimer for å kvalifisere dronene og sikkerhetssystemene sine.

Dette er derfor noe han mener folk kan stole på er trygt.

Les også: Ønsker totalforbud mot droner inntil sikkerhetssituasjonen endrer seg

Posten flyr med drone i Namsos
Posten flyr med drone i Namsos