Hopp til innhold

Avfallsvann kan bli til gull

Ved fabrikken som bygges her kan avfallsvannet bli en viktig kilde til veksten i oppdrettsnæringa.

Biokraft

Her bygges biogassfabrikken i Skogn. De skal lage tonnevis av biodrivstoff, men avfallsvannet er fullt av nitrogen og nå forsker de på om det kan brukes til mer en landbruksgjødsel

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Biokraft bygger en stor biogassfabrikk på Skogn i Trøndelag. De har ambisjoner om å bli Skandinavias ledene produsent av biodrivstoff. Fabrikken skal så ferdig i november.

Ett av avfallsproduktene er store mengder vann med høyt hydrogeninnhold. Det kan brukes i landbruket som gjødsel, men de samarbeider nå med forskere i SINTEF for å se om det kan brukes til fiskefôr skriver TU (Teknisk ukeblad)

Viktig for alger

– Dette vannet inneholder mye av de næringsstoffene som alger trenger for å vokse, sier seniorforsker i SINTEF Ocean, Matilde Skogen Chauton til TU.

– Vi ønsker å finne ut om algene trives i dette vannet. Om de vokser og formerer seg, kan det være en mulighet for algeproduksjon i Skogn.

Norges mål om å femdoble havbruksnæringa fram mot 2050 krever mer fôr. Allerede i dag importer Norge mye fôr til havbruket.

En løsning kan være stor produksjon av mikroalger med mye fett. Det trengs i fiskefôr både for fisken og de som spiser den.

Riktige fettsyrer

Mye av fôret som lages i dag er produsert på land og mangler viktige fettsyrer som algene eventuelt kan bidra med.

– Det er sannsynlig at vi lykkes med å få til produksjon av alger. Men det store spørsmålet er til hvilken pris. Derfor vil den økonomiske analysen være en vesentlig del av dette prosjektet, sier Jorunn Skjermo til TU. Hun er seniorforsker i SINTEF og prosjektleder for forskningsprosjektet.

Forskningsprosjektet Complete startet i 2016 og går fram til 2019.