Avdekker kanal fra 1700-tallet på Rørosvidda

300 elever fra Røros videregående skole jobber i fjellet for å ta vare på verdenskulturarven.

Ei vannrenne fra 1700-tallet ser dagens lys på Rørosvidda.

Den fire kilometer lange vannrenna endte her hvor det stod et stort vannhjul. Det gav kraft til gruvedrifta.

Vannrenne Røros

Elever jobber med å avdekke vannrenna på Rørosvidda.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK
Røros sett fra slagghaugene

Røros har en rik gruvehistorie. Her er Bergstaden sett fra slagghaugene.

Foto: Gunn Nyborg

– Det skal være ei renne. Jeg ser det som en bekk akkurat nå, men vi skal få den fram igjen så folk kan få se den, sier Hanne Strickert Selboe, elev ved Røros videregående skole.

Hun er en av 300 elever som nå jobber med å avdekke en gammel vannrenne som sørget for kraft til Kongens gruver på Røros.

Skal gjøre renna synlig

Renna ble tatt i bruk på 1760-tallet. Den er fire kilometer lang, og ledet vann fra Storfjellsjøen til et stort vannhjul ved Kongens gruver.

Man mener hjulet var ti meter i diameter, og det gav kraft som drev et pumpeverk og et heisanlegg i gruva.

Landskapet er flatt, og fallet i renna er på én centimeter for hver tiende lengdemeter.

– Nå skal vi gjøre renna synlig så det er et kulturminne som folk kan se, sier Ståle Lund, lærer og rådgiver ved Røros videregående skole.

Vil redde fiskevann

Målet er å avdekke og restaurere vannrenna. I tillegg ønsker man å sikre avrenning fra en nedlagt gruve, i dag renner det nemlig forurenset vann ned i et fiskevann i området.

– Vi har erfart at det blir et dårligere og dårligere fiskevann. Hvis vi klarer å bygge opp igjen renna forbi det fiskevannet og lede vannet ut i Orvsjøen, som er så forurenset likevel, så har vi gjort noe for kulturen og for miljøet, sier Lund.

Får kjenne på slitet

– Dette er arvingene til verdensarven som er med på å gjøre en jobb. Det er en direkte opplæring i hvordan folk drev på før i tiden. Selv om det ikke er på samme måte, får de kjenne litt på slitet. Det er levende kulturhistorie, sier verdensarvkoordinator Erlend Gjeldsvik.

Les også: Utvidet Unesco-området på Røros

Pensjonist Robin Skau jobbet med ungdommene, og han synes de er fantastiske til å stå på.

– Jeg forventet at noen ville prøve å jukse seg bort ved å si at en hadde vondt i magen eller ryggen. Men de går på som bare det, jeg synes de er veldig fine.