Hopp til innhold

Aud (87) husker ikke sist hun hadde besøk – nå får hun endelig en besøksvenn

Røde Kors opplever telefonstorm etter at Aud Kristiansen fra Trondheim fortalte at hun ikke har en eneste venn. Over 700 personer ønsker å bli besøksvenn.

Aud Kristiansen (87) får endelig en besøksvenn

FÅR BESØKSVENN: Aud Kristiansen (87) fra Trondheim føler seg ensom hver eneste dag. Etter at ektemannen måtte flytte på eldrehjem, har det blitt enda verre. Etter onsdagens innslag på Dagsrevyen har hun endelig fått en besøksvenn.

Foto: Kristoffer Bergersen / NRK

– Jeg har den vennen der, sier Aud Kristiansen, og peker på TV-en som står i stua hennes på Ranheim i Trondheim.

87-åringen husker ikke sist gang noen ringte på døra for å slå av en prat over en kopp kaffe. Hun har ingen venner.

– De er døde, alle sammen. Livet har ikke mening. Men jeg vil ikke dø heller, sa Kristiansen på Dagsrevyen på onsdag.

Aud Kristiansen fra Trondheim fortalte at hun ikke har en eneste venn.

ENSOM: Aud Kristiansen fra Trondheim fortalte at hun ikke har en eneste venn.

Slipper å vente til våren

Når NRK kommer på besøk dagen etter Dagsrevyinnslaget, er Aud blitt et helt nytt menneske. Onsdag betegnet hun livet som miserabelt. Nå stråler hun av glede. Personer fra hele landet, både gamle bekjente og vilt fremmede, har tatt kontakt med 87-åringen.

Aud sto opprinnelig på venteliste hos Røde Kors, med lite håp om å få besøksvenn før våren neste år. Nå får hun besøk allerede neste uke.

– Dere aner ikke hvor trasig det er å måtte snakke med kjøkkenbenken. Jeg er veldig glad for at jeg og flere andre får hjelp.

Telefonen til Aud ringer midtveis i intervjuet. I andre enden er en venninne hun ikke har snakket med på flere tiår. Å plutselig få tilbake kontakten med gamle bekjente gjør et tydelig inntrykk.

– Jeg vet ikke hvem jeg skal takke. Å få en besøksvenn betyr utrolig mye, sier en tårevåt Aud Kristiansen.

Aud Kristiansen (87) får endelig en besøksvenn

POPULÆR: – Nå har jeg jo blitt verdenskjendis, spøker Aud Kristiansen. Telefonen hennes ringer flere ganger i løpet av intervjuet.

Foto: Kristoffer Bergersen / NRK

Enorm pågang hos Røde Kors

Flere hundre mennesker over hele landet har meldt sin interesse for å bli besøksvenn det siste døgnet. Røde Kors opplyser torsdag kveld at langt over 700 personer har tatt kontakt gjennom telefon, e-post og på Facebook.

– Vi har merket en kjempepågang, takket være Aud som har delt historien sin, sier Marius Sunde Tvinnereim i Røde Kors.

Han påpeker at man kan hjelpe ensomme mennesker på flere måter, i tillegg til å bli besøksvenn gjennom en frivillig organisasjon.

– Man kan også se rundt seg i sitt eget nærmiljø, og se om det er noen der som trenger oppmerksomhet, sier Tvinnereim.

Marius Sunde Tvinnereim, Røde Kors

OVERRASKET OVER PÅGANGEN: Marius Sunde Tvinnereim, Røde Kors.

Foto: Kristoffer Bergersen / NRK

Køene av ensomme blir stadig lenger

Over hele Norge sitter mennesker i stuene sine og kjenner på en følelse av å være alene, ifølge Røde Kors. Aud Kristiansen mener ordet miserabelt best beskriver tilværelsen.

Dette har hun åpnet seg om til en hjemmesykepleier. Han bestemte seg derfor for å sende en søknad til Røde Kors sin tjeneste, besøksvenn.

– Det vil bety all verden å få noen å prate med. Jeg er lei av å snakke med kjøkkenbenken, for han svarer meg ikke, sier Kristiansen.

Røde Kors har 9.000 besøksvenner landet over. Likevel er det ikke nok til å dekke behovet.

Byer over hele landet har kø av folk som ønsker besøksvenn:

  • Trondheim: 50
  • Oslo: 150
  • Bergen: 70
  • Stavanger/Sandnes: 30
  • Kristiansand: 30
  • Tromsø: 42
Aud Kristiansen

FØLER SEG ALENE: Aud Kristiansen sier TV-en er hennes eneste venn. – Jeg klarer ikke å strikke så mye heller, men prøver å lage noen kluter for å få tiden til å gå.

Foto: Kristin Grønning / NRK

Ensomme fra 20 til 100 år

Marie Borgen Hellerud er koordinator for besøksvenn-ordningen i Trondheim. Hun mener ventelistene sier noe om samfunnet.

– Vi har det travelt – haster hit og dit. Folk fra 20 til 100 år står på ventelistene våre. Ensomhet kjenner ingen alder. Noen opplever at familien ikke har tid til dem. Andre står uten nettverk.

En besøksvenn tilbringer gjerne en time eller to i uka med personen de er koblet med. Å stikke innom en snartur for prat og en kopp kaffe kan være nok.

– Den beste medisinen for et menneske, er et annet menneske.

Ulike typer ensomhet

Nesten hver sjette nordmenn plages av ensomhet, viser en undersøkelse om livskvalitet og levekår.

Ifølge filosofiprofessor Lars Svendsen vil en besøksvenn hjelpe en del ut av ensomheten.

– Det finnes ulike typer ensomhet. Den situasjonsbestemte kommer etter endringer i de ytre omstendighetene. Besøksvenn-ordningen er et godt tiltak for dem med denne typen ensomhet.

For de kronisk ensomme vil det være annerledes, fortsetter filosofen:

– Da er det ingen løsning å fylle på med mennesker. De må jobbe med hvordan de betrakter sine sosiale omgivelser.

Ensomhet går vanligvis i en bølge gjennom livet. Særlig mange opplever ensomhet fra de er 16 til 25 år, forklarer Svendsen.

– Så begynner den gjerne å falle, før den tar seg opp igjen i alderdommen. Gjennomsnittsperson vil ende opp omtrent der de var i ungdomstiden.

Etter at NRK først omtalte saken om Aud Kristiansen i Dagsrevyen, har over 700 personer meldt seg som besøksvenn. Røde Kors kaller det oppsiktsvekkende tall. På en vanlig dag er det sjelden flere enn 20–30 som melder seg.