Slitne etter åtte storbranner på ti dager

Alle brannene har tæret hardt på utstyr og folk, sier brannsjefen i Trøndelag. Her kan du se igjen når, hvor og hvordan det har brent.

Brann kollasj Trøndelag

Ser man hele Trøndelag under ett har starten av 2014 vært uvanlig, sier brannsjefen. Her er bilder fra noen av storbrannene den siste tiden.

Foto: Montasje/Joakim Halvorsen- Ntb Scanpix / NRK

– Det har definitivt vært flere gress- og skogbranner enn det vanligvis er på denne tiden av året. Ser man hele Trøndelag under ett har starten av 2014 vært uvanlig, sier Torbjørn Mæhlumsveen.

Han er sjef for Trøndelag brann- og redningstjeneste, som den siste tiden har bistått i krevende slokningsarbeid flere steder i de to fylkene.

Vi har laget en oversikt som viser åtte store branner på bare ti dager:
(Klikk på pilen for å bevege. Artikkelen fortsetter under tidslinja)

– Vi må hjelpe hverandre

Når en hendelse skjer er det den aktuelle kommunen det skjer i som er ansvarlige for å håndtere det. Men brannsjefen mener vi i Norge er veldig gode på å stille opp og hjelpe hverandre.

– Når det er brann i Flatanger er det veldig mange brannvesen og kommuner som er på tilbudssida, og hjelper hverandre. Folkene mine står nærmest og tripper etter å dra ut for å hjelpe. Det er ånden, og det er godt å se for meg som brannsjef, sier Mæhlumsveen.

Les mer: Alt om Flatanger-brannen

Blant annet jobbet mange av Mæhlumsveens folk under storbrannene i Flatanger og på Frøya.

– Når jeg sender folk fra meg er det en utfordring å håndtere beredskapen min her hjemme. Men hva med neste brann? Det må vi alltid være forberedt på, sier brannsjefen.

Ordførere om færre brannvesen:– Skremmende

– Sliter på utstyret

Torbjørn Mæhlumsveen, leder i Trondheims brann- og redningstjeneste

Det er klart at det rykker litt ekstra i våre folk når vi får brannmeldinger nå, sier Torbjørn Mæhlumsveen, leder i Trondheims brann- og redningstjeneste.

Foto: NRK

Brannfolkene har lange og harde dager, men også utstyret får kjørt seg når det er så mange aksjoner på kort tid.

– Når du i tillegg har kulde og frost vil det være en kjempestor oppgave å sørge for å resette og holde utstyret i orden, både underveis i aksjonen og etterpå.

Les mer: Alt om Frøya-brannen

– Vi mangler ikke mye utstyr nå, men jeg vil tro at Frøya har hatt stor belastning på utstyret sitt, og mangler nok en del utstyr, og da vil jeg tro at de får hjelp til å få erstattet det.

Håper på rolig tid

Det er som kjent svært tørt og veldig stor gress- og skogbrannfare i hele Trøndelag nå.

Det er klart at det rykker litt ekstra i våre folk når vi får brannmeldinger nå. Spesielt når det er snakk om gress-, lyng- eller skogbranner tror jeg vi er enda mer årvåkne enn normalt.

Forbudet mot å fyre opp bål utendørs står ved lag. Etter åtte storbranner ber brannsjefen om både nedbør og mindre å gjøre.

– Ja, jeg håper på rolig tid, og da tror jeg vi må ha hjelp ovenfra, sier Mæhlumsveen.