Hopp til innhold

Atomkrisa bringer vonde minner

Katastrofen i Japan bringer minner fra barndommen for forfatter Ingrid Storholmen i Verdal.

Video Ingrid Storholmen

HUSKER REGNET ETTER TSJERNOBYL: Forfatter Ingrid Storholmen tenker på barna i Japan.

– Det var den første, varme vårdagen og vi dusjet liksom i regnskura som kom, sier Ingrid Storholmen.

Eksplosjon ved reaktor nr 3 i Fukushima atomkraftverket

Eksplosjon ved reaktor nr. 3 i Fukushima atomkraftverket.

Foto: NHK / Afp

Hun forteller om en vårdag for snart 25 år siden da hun lekte i hagen hjemme i Verdal i Nord-Trøndelag sammen med sine to, yngre søstre.

Reaktor eksploderte

Fire dager tidligere, natt til 26. april i 1986, eksploderte en av fire reaktorer i kjernekraftverket i Tsjernobyl nord for Kiev i Ukraina.

Store mengder radioaktivt støv ble spredd, og i Norge ble nedfallet størst i de områdene som hadde nedbør i de påfølgende dagene. Fjellområdene i Midt-Norge ble særlig hardt rammet.

De tre jentene i Verdal på sju, ni og ti år fikk merke konsekvensene.

– Det medførte at søstrene mine fikk problemer med skjoldbruskkjertelen og stoffskiftet. For skjoldbruskkjertelen tar jo opp radioaktivt jod, og det var det man ble eksponert for i de første dagene etter ulykken, sier Storholmen.

Skrev Tsjernobyl-bok

Selv har hun skrevet om verdens til nå alvorligste kjernekraftulykke i boka ”Tsjernobylfortellinger” som kom i 2009. Boka ble nominert til Brageprisen samme år.

Ingrid Storholmen har selv besøkt Tsjernobyl, og forteller om et sterkt møte med en mor og et barn på et barnesykehus utenfor Minsk.

– Når ungen skulle gråte så gikk han ut så mora ikke skulle høre det. Og hun satt på gangen og gråt så ungen ikke skulle høre det. Tilslutt hørte jeg at han ropte: - Mamma slå meg heller i hjel, det gjør så vondt, forteller Ingrid Storholmen.

Becquerel ble et viktig ord

Hun sier hun reiste for å se landet og landskapet som var med på å definere barndommen hennes.

– Jeg vokste opp med at becquerel ble ett av de viktigste ordene i barndommen min, sier Storholmen.

Nå tenker hun på barna i Japan som opplever det samme, 25 år etter.

– Kanskje blir det en generasjon unger som har becquerel som sitt viktigste ord i barndommen. Det vil i hvert fall skape mye frykt for barna når man snakker om kjernekraftulykke og radioaktiv stråling, sier Ingrid Storholmen.