Hopp til innhold

Dette er Årets Ladejarl

MOT-gründer Atle Vårvik får Reitangruppens årlige pris og to millioner kroner. Men prisen får kritikk.

Atle Vårvik får prisen som Årets ladejarl

Atle Vårvik mottok prisen for Årets Ladejarl i formiddag.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Odd Reitan deler torsdag ut Årets Ladejarl

Odd Reitan inviterte til fest på Lade Gaard i forbindelse med utdelingen av årets Lade Jarl.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Prisvinneren utmerker seg med målbare resultater innenfor verdibasert ledelse og arbeid. Som leder er han en kulturarkitekt med unik formidlerevne, god filosofi og teft, sier Odd Reitan.

Det er tredje gangen prisen deles ut. I fjor gikk prisen til Anlov Peter Mathiesen som står bak gatamagasinet =Oslo og =Norge. I 2012 fikk Helga Arntzen prisen for sitt arbeid med de Hvite bussene som tar folk med til konsentrasjonsleirene i Polen.

I 1997 startet de tidligere skøyteløperne Atle Vårvik og Johann Olav Koss MOT. Det er en organisasjon som jobber med ungdom og holdningsskapende arbeid.
I løpet av årene har MOT bygd seg opp til å bli en organisasjon med 7000 MOT-ambassadører og de har tilbrakt 300 000 timer i klasserommene.

– Årets Ladejarl viser at det med verdibasert ledelse utløses engasjement og vilje til gjennomføring. Gründeren Vårvik har i 20 år sådd positive holdninger og gitt mennesker mot til å stå for egne verdier, sier Reitan.

– Uvirkelig

Prisen ble delt ut torsdag formiddag på Reitangruppans hovedkvarter på Lade Gaard i Trondheim. 250 gjester var invitert til seansen.

Det var en lykkelig prisvinneren som mottok en sjekk og en statue av Odd Reitan foran forsamlingen.

– Det føles uvirkelig og jeg blir glad og stolt inni meg og på vegne av MOT. Jeg er stolt av for at dette er et resultat av et arbeid som er gjort i mange år, sier Atle Vårvik til NRK.

Hva prispengene skal gå til har han fortsatt ikke helt klart for seg. Men at de skal gå til å videreutvikle MOT er han ikke i tvil om.

– Jeg må bruke litt tid på å tenke på hva pengene skal gå til. Men jeg brenner for samfunnsbygging og å styrke ungdommens mot. Så en form for å utvikle MOT vil nok pengene gå til, sier Vårvik.

Kritikk av prisen

Rådgiver i De Facto, Stein Stugu går i Dagbladet i dag ut og er sterkt kritisk til utdelingen av prisen. Han mener prisen kun er et PR-stunt for Odd Reitan og Reitangruppen.

– I dag deler Odd Reitan ut en statue av seg selv til en leder han synes godt om. I bunn og grunn ligger en hyllest til uhemmet egoisme og den sterkestes rett, skriver Stugu i en kronikk i avisa.

Han bygger kritikken sin av prisen på det Reitan selv skriver i sin bok «Hvis jeg var president». Der skriver han at egoisme er den viktigste drivkraften for en handling.

– Han burde gitt pengene til et godt formål, og ikke fortalt noen om det, framfor å lage et stort opplegg som skaper PR, sier han til Dagbladet.

I vedtektene til prisen skriver Reitangruppen AS at prisen er motivert av selskapets visjon om å bli kjent som Skandinavias mest verdidrevne selskap.
MOT sine hovedsamarbeidspartnere er blant annet Reitan Convenience, Narvesen, Seven-Eleven og Uno-X-gruppen. Alle er eid av Reitangruppen.

Avfeier kritikken

Odd Reitan tar seg ikke nær av kritikken som kommer mot han.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til kritikken. Jeg vet ikke hvem han er eller hva som er blitt sagt. Det er de verdiene vi har noen ganger, å være uenig. Så det er helt greit, sier han til NRK

Han mener Årets Ladejarl fortjener all den oppmerksomheten som kommer med prisen.

– Dette er en person som vi vil få fram i lyset og vise fram til hele Norge sånn at folk kan se hvor mye bra denne organisasjonen gjør. Så kan vi noen ganger gi ting uten at det synes. Men i denne anledningen skal ting vises og vi vil at hele verden skal vise hva verdibasert ledelse er, avslutter Reitan.

Vinneren og juryen bak Årets Ladejarl

Atle Vårvik sammen med juryen som kåret han som vinner av prisen.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK