Asylamnesti hjelper ikke søstrene

Den nye regjeringens avtale om amnesti for asylbarn, vil trolig ikke hjelpe de sju søstrene fra Namsos som nå bor i en flyktningleir i Jordan.

De sju søstrene og mor er nå sendt ut av Norge etter mange år i landet.

Familien bodde flere år i Namsos, men bor nå i en flyktningleir i Jordan.

Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavisa

Liv Aalberg

Liv Aalberg sier de nå jobber med å samle inn penger til en eventuell rettssak.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Det er veldig positivt hvis barn som bor i Norge i dag får bli, men for oss kommer et eventuelt amnesti for seint. Vi må nok uansett gjennom en rettssak for å få jentene tilbake, forteller Liv Aalberg i støttegruppa for søstrene i Namsos.

Arrangerer konsert

Derfor går nå støttegruppa i gang med å samle inn penger til en eventuell rettssak i et håp om å få jentene tilbake til Namsos. Her bodde familien i ni år før de ble sendt ut av landet i juli.

– I den forbindelse vil vi arrangere en støttekonsert i Kulturhuset i Namsos den 24. november. Vi vil invitere både små og store fra musikkmiljøet i og rundt Namsos for å delta, sier Liv Aalberg i støttegruppa.

Det var i juli de sju søstrene ble hentet ut fra huset i Gymnasvegen i Namsos , etter ni år i Norge. Faren hadde snakket usant om familiens identitet og reaksjonen fra norske myndigheter var tvangsutsending fra landet.

Fra Værnes ble de fløyet til Jordan, og flyktningleiren Irbid. Der bor de nå, uten mulighet for skolegang. De yngste barna snakker ikke engang språket.

Støttegruppa i Namsos vurderer sak mot Staten for å få sju palestinske søstre tilbake til Norge. Familien ble henta av politiet tidligere i sommer, og sendt til en flyktningeleir i Jordan. Der har de nå hatt besøk av en norsk advokat.

Støttegruppe i Namsos vurderer sak mot Staten

– De har det vanskelig. Jeg snakket med en av søstrene i går kveld, og de er veldig deprimerte. Så lenge de ikke kan skrive arabisk, får de ikke fortsette skolegangen. Ved å sende dem ut av landet har vi tatt fra dem mye av livet deres, mener Aalberg.

Kummerlige forhold

Advokat Arild Humlen

Advokat Arild Humlen har besøkt søstrene i Jordan.

Foto: PER R. LØCHEN / Scanpix

Nå bor familien i en gettolignende leir på ett rom under kummerlige forhold. Målet for støttegruppa er å få jentene tilbake til Namsos.

– Vi har engasjert advokat Arild Humlen, og han har besøkt jentene. Et besøk som tydelig preget han. Han skal nå vurdere om vi kan vinne fram i en rettssak og få jentene tilbake til Norge, sier Liv Aalberg.

Men for å få gjennomført en rettssak må de skaffe mellom 100.000 og 150.000 kroner som en slags garanti i tilfelle de taper saken.

– I morgen kveld arrangerer vi et møte her i Namsos der vi vil organisere innsamlingen gjennom en stiftelse, sånn at alt går skikkelig for seg. Vi har allerede fått inn en del penger, og har fått mange gode tilbakemeldinger på det arbeidet vi gjør, sier Aalberg.

– Vi vil tilbake

Da NRK snakket med en av søstrene, 19 år gamle Doaa Zanghary, i slutten av august, fortalte hun hvor vanskelig de hadde det.

– Min minste søster sier at hun vil til Norge, at hun vil hjem og leke med vennene sine. Min søster Sara på åtte gråter hver dag, og vi er alle veldig triste. Vi sitter stort sett bare hjemme. Når jeg sier at nå er det dette som er vårt hjem, så sier de andre nei, det er Namsos som er hjemme, fortalte Doaa.

Advokat Arild Humlen sier familien har det tøft i Jordan.

– De er jo ikke på noen måte tilpasset et liv i Jordan, de er tvers gjennom norske. Det gjelder både i sinn, tenkemåte og væremåte og de opplever overgangen til Jordan som sjokkartet. De føler seg helt på utsiden av samfunnet, sier asyladvokaten.