NRK Meny
Normal

Asfaltmillioner tapt for Trondheim

Trondheim kan ha blitt lurt for flere ti-talls millioner i asfaltsaken.

Asfaltering på ring 3, Oslo

I løpet av de siste åra har Trondheim kommune kjøpt asfalt for over 400 millioner kroner.

Foto: Sangnes Ane / Veidekke ASA

I løpet av de siste åra har Trondheim kommune kjøpt asfalt for over 400 millioner kroner fra de to selskapene som er mistenkt for juks. Kommunen kan ha betalt mange millioner kroner for mye til Kolo Veidekke og NCC roads.

Carl-Jakob Midttun

Finansdirektør i Trondheim, Carl-Jakob Midttun

Finansdirektør Carl-Jakob Midttun sier kommunen ser svært alvorlig på saken.
– Vi kan ha betalt flere titalls millioner kroner som vi ikke har fått noe igjen for, sier Midttun.

Felles søksmål med andre kommuner

Midttun vil følge både politiets etterforskning og konkurransetilsynets arbeid med saken nøye i tida framover. Det er også tatt kontakt med omliggende kommuner for å kunne håndtere saken videre i fellesskap.

Dagsrevyen på NRK 1 har intervjuet en sentral leder som forteller om måten jukset har foregått på , og spilt av en samtale der juks er avtalt. Både kommuner, Avinor, og store byggherrer i Midt-Norge kan være rammet av juks. Konkurransetilsynet etterforsker nå hva som har skjedd.

– Trodde de rettet opp sitt frynsete rykte

Det er ikke første gangen at asfaltbransjen er i hardt vær. Både i Norge og i andre land har det vært flere domfellelser. Flere asfaltfirma ble dømt for prisjuks i Norge for fem år siden. Kommunalråd for høyre Yngve Brox liker svært dårlig det som nå kommer for dagen.

Yngve Brox

Kommunalråd (H) Yngve Brox

– Man skulle jo tro at en bransje som fra før har et frynsete rykte ville sette alt inn på å rette opp dette, men slik ser det ikke ut til at det er, sier han.

Brox har tidligere som fylkespolitiker blitt kontaktet av asfaltbransjen der de har klaget over dårlige rammevilkår og lite lønnsomme avtaler.

– Hvis det som har kommet opp viser seg å være rett så er det direkte rystende. Vi skal ha tilbake hver bidige krone dersom vi har blitt lurt, sier han.

– Kan være enorme summer

Rita Ottervik

Trondheimsordfører Rita Ottervik

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Også trondheimsordfører Rita Ottervik er frustrert over avsløringene de siste dagene.
– Jeg er provosert! Vi kan ha tapt 40 millioner, kanskje mer, penger som kunne vært brukt til veibygging og tryggere skoleveier, sier hun.

I tillegg til asfaltering av kommunale veier har Trondheim også bidratt til den såkalte Trondheimspakken, der E6-utbygging er med.
– Hvis dette også gjelder tunnel-bygging på E6 og bygging av nordre avlastningsvei så kan det jo være enorme summer det dreier seg om, sier trondheimsordføreren.

Hun er klar på at kommunen må gå til rettssak dersom de to asfaltselskapene blir kjent skyldige i prissamarbeid.