NRK Meny
Normal

Arve Tellefsen feires med festaften

Den profilerte og folkekjære artisten Arve Tellefsen fyller 80 år i desember. I kveld holdes det festkonsert til ære for fiolinisten, i Olavshallen.

NRK Klassisk NRK-PORTRETTER

14. desember fyller Arve Tellefsen 80 år. I kveld hedres han med konsert i Olavshallen.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK / Anne Liv Ekroll

Det er Trondheim Symfoniorkester og inviterte gjester som står for musikken i kveld. Alle med et nært og kjært forhold til Norges førstefiolinist.

Blant dem som er med på å hedre Tellefsen, er skuespilleren Lise Fjeldstad.

– Jeg har kjent Arve i 60 år, helt siden jeg var 17.

– Også er han trønder!

Lise Fjeldstad minnes året da Arve vant prinsesse Astrids musikkpris, i 1956. Det var en svær pris den gang, og en like stor begivenhet.

– Faren min, Øyvin Fjeldstad, var dirigent og satt i juryen. Jeg glemmer aldri hva han sa da han kom hjem, at det ikke hadde vært noen tvil om vinneren. Han fortalte at Tellefsen var en stor musikalsk overraskelse, ennå en ukjent gutt og ung musiker som ingen hadde hørt om – og som spilte så godt at det var sensasjonelt, minnes Lise Fjeldstad.

Lise Fjeldstad

Skuespiller Lise Fjeldstad er konferansier torsdag kveld. Hun har kjent Arve Tellefsen i 60 år.

Foto: Tove Åsum Fowald

– Far sa at vi først som sist kunne merke oss navnet, og han fikk rett i sine antakelser om vidunderbarnet. Jeg husker dessuten at han la til "også er han trønder!"

Fikk ikke et eneste blikk fra ham

Skuespilleren møtte Arve Tellefsen personlig først et par år etter, da han kom hjem til familien Fjeldstad for å spille og å snakke musikk med far, minnes Lise Fjeldstad.

– Men han løftet ikke blikket en eneste gang, han var kun konsentrert om notene, humrer Fjeldstad.

I kveld har hun lagt sin plan om å få jubilant Tellefsen opp på scenen, slik at alle får sett ham ordentlig.

En eventyrreise

Pianisten Håvard Gimse er også blant gjestene i kveld. Han har gjennom mange år samarbeidet med Arve Tellefsen. – Jeg begynte å spille med ham allerede da jeg var nokså ung. I 1991 spilte jeg den første konserten med Arve. Den var i Italia, og jeg øvde som en gal før vi reiste nedover, minnes Håvard Gimse, som tidligere i høst fylte femti.

Håvard Gimse

Pianisten Håvard Gimse (50) spilte sin første konsert med Tellefsen i 1991.

Foto: John Andresen

– Siden har det blitt mange opptredener sammen, og det har vært en spennende eventyrreise hele veien. Arve har sjarm, han har et spesielt og personlig musikalsk uttrykk, og får folk rundt seg til å prestere godt. Jeg tror ikke det er mulig å bli sur på Arve, sier Håvard Gimse.

Jubilanten selv vet ikke stort om det som skal skje i kveld.

– Jeg vet at Symfoniorkesteret skal spille, men ikke så mye mer enn det, sier en litt spent Tellefsen få timer før konserten.

– Her hører jeg hjemme

Han synes det er fint med heder og hyllest, men mest ålreit er det når han får spille selv. I går kveld ble han hedret i hovedstaden. Men han er glad for å være i Trondheim.

– Det er jo her jeg hører hjemme. Jeg har det bra i Oslo, men når jeg kommer til Trondheim, blir jeg et bedre menneske, ler Arve Tellefsen.

Les også om 75-årsjubilanten Tellefsen

– Hvordan blir det å fylle 80?

– Det vet jeg egentlig ikke, for jeg har aldri prøvd det før, sier Norges førstefiolinist Arve Tellefsen.

14. desember runder han 80.

Arve Tellefsen

– Å komme til Trondheim er å komme hjem, sier Tellefsen.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX