Hopp til innhold

Årsmøtet krever at RBK boikotter fotball-VM i Qatar

Et overveldende flertall av medlemmene i Rosenborg går inn for boikott av fotball-VM i Qatar, stikk i strid med styrets innstilling.

Qatar og Koteng

KLAR BESKJED FRA MEDLEMMENE: Styreleder Ivar Koteng fikk klar beskjed fra medlemmene på kveldens årsmøtet om å gå inn for boikott av fotball-VM i Qatar.

Foto: NTB

Det ble en sterk debatt i kveldens årsmøte i RBK, der medlemmene til slutt trosset anbefalingene fra styreleder Ivar Koteng.

Et stort flertall av medlemmene går inn for at RBK-styret stemmer for en norsk boikott av fotball-VM i Qatar. 202 stemte for, 46 mot og 8 var blanke.

Det er medlemmene Kenneth T. Kjelsnes, Steinar Leirvik og Jo Erik Øverby som står bak forslaget for årsmøtet.

De ønsker at Rosenborg skal støtte, eller sjøl fremme, forslag under Fotballtinget 14. mars om at Norge ikke deltar i fotball-VM i Qatar.

Kenneth T. Kjelsnes, RBK-supporter

FORESLÅR BOIKOTT: Tidligere talsperson for Kjernen og Rosenborg-medlem Kenneth T. Kjelsnes mener det er viktig at Rosenborg Ballklub viser aktiv motstand mot fotball-VM i Qatar, og at dette bør gjøres gjennom å fremme et forslag om boikott på Forbundstinget.

I forslaget står det blant annet:

«Det er godt dokumentert at anleggene som er bygget til mesterskapet er bygget av mennesker på slavelignende kontrakter, og at tusenvis av arbeidsfolk har omkommet underveis i arbeidet.»

VM på en gravplass

Kjelsnes presenterte forslaget for medlemmene i det digitale årsmøtet, og det var en tydelig engasjert Kjelsnes som ba medlemmene støtte forslaget.

Beskrivelsene han ga av forholdene for arbeiderne som bygger fotballanleggene i Qatar gjorde tydelig inntrykk på medlemmene, og mange tok ordet og støttet forslaget.

– Dersom VM sparkes i gang i Qatar neste år skjer det på en gravplass, sa Kjelsnes til årsmøtet.

Han mener det eneste som vil fungere er at VM i 2022 blir en ydmykende fiasko både for Qatar og Fifa.

– Da kan vi kanskje få slutt på at mesterskap i fotball er en vare som kan kjøpes av diktaturer som vil bruke det til å renvaske sin egen undertrykking, står det i innlegget fra Kjelsnes.

Han synes støtten fra medlemmene er både gledelig og oppløftende.

Styreleder Ivar Koteng var forberedt på dette resultatet.

– Styret hadde en prinsipiell holdning som var annerledes enn det årsmøtet hadde. Vi ønsker å påvirke gjennom å snakke med folk. Men det er en vanskelig sak, og vårt standpunkt er noe vi har tvilt oss fram til.

Det sa Koteng i Debatten på NRK1 i kveld i en pause i årsmøtet.

Han var tydelig i årsmøtet om at styret selvfølgelig respekterer årsmøtets vedtak.

Årsmøte i Rosenborg ballklub, 4. mars 2021 - digitalt årsmøte
Foto: Anders Werner Øfsti / NRK

Kjøper seg god omtale

Kenneth T. Kjelsnes mener dette er et moralsk standpunkt, og tror det Norge gjør i denne saken vil bli lagt merke til.

– For et regime som Qatar er dette en måte å skaffe seg god omtale på. De bruker rikdommen sin på å kjøpe seg internasjonale idrettsarrangement for å prøve og fremstå i flott lys. Det er en strategi vi ikke må la dem få lov til å benytte seg av, sier Kjelsnes.

Alle medlemmene som tok ordet etter Kjelsnes innlegg i årsmøtet støttet forslaget, og ved avstemmingen fikk de et overveldende flertall.

Tromsø IL var først ute med å oppfordre Norges fotballforbund til å boikotte fotball-VM i Qatar i 2022, og har fått støtte av flere andre norske klubber.

Spillerne i Rosenborg har sagt lite om saken.

Ifølge Adresseavisen mener både Andrè Hansen og Markus Henriksen at de har for lite kunnskap til å uttale seg.

Tidligere RBK-kaptein Tore Reginiussen har imidlertid en tydelig oppfordring til Rosenborg før klubbens årsmøte om å støtte en eventuell boikott.

Vil ikke boikotte

Fotballpresident Terje Svendsen sier til NRK at han er helt enig i kritikken som rettes mot Qatar. Likevel mener han at boikott ikke er rette veien å gå.

Han mener Norge istedet skal ta en rolle for å påvirke Qatars syn på menneskerettigheter.

Terje Svendsen

TROR PÅ DIALOG: Fotballpresident Terje Svendsen mener boikott ikke er rett vei å gå. Han har mer tro på å påvirke forholdene i landet gjennom dialog og internasjonalt press.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix


– Det er kjempeviktig at ting som er kritikkverdig i Qatar bringes opp. Jeg var grunnleggende uenig i at Qatar fikk det, men når det først er en realitet, så må man påvirke på andre måter, sa Karen Espelund, tidligere generalsekretær i NFF og medlem i styret i UEFA.

– Men jeg syns det er prinsippielt feil det vi lander på, av flere grunner. Skal fotballen drive sin egen utenrikspolitikk? Det er ikke gjort siden man boikottet OL i Moskva på 80-tallet. Norsk utenrikspolitikk er jo ikke for boikott i Qatar, sa Espelund

Kulturminister Abid Raja (V) mener regjeringen ikke skal ta stilling til om Norge bør boikotte VM i Qatar.

Raja har tiltro til at idretten klarer å ta vurderingen på egen hånd.

– Samtidig er det tradisjon i Norge for at det ikke er regjeringen som tar stilling til spørsmål om eventuell boikott av internasjonale mesterskap.

NRK og TV 2 har senderettighetene til mesterskapet, og ingen av dem har planer om å boikotte.

– Vi skal tvert imot bruke kritisk journalistikk på forholdene omkring VM, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i Debatten.

Han opplyste at mesterskapet koster de to norske TV-selskapene rundt 100 millioner kroner.