NRK Meny
Normal

Arrestasjonen i Hellas: – Politiet sløser med ressurser

To kvinner fra Trøndelag og én mann fra Østlandet ble arrestert i Hellas onsdag kveld. Torsdag i 12-tiden skal de ha blitt løslatt. Nå skal greske myndigheter visstnok føre rettsak mot dem.

EUROPE-MIGRANTS/GREECE-MACEDONIA People wait to board a bus bound for another camp in central Greece, at a makeshift camp for refugees and migrants at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni

De norske hjelpearbeiderne jobbet som frivillige i Idomeni ved grensen mellom Hellas og Makedonia. Bildet er tatt av flyktninger i samme område.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

De tre frivillige fra Norge er, ifølge kilder til NRK, løslatt fra arrest etter et fengslingsmøte.

I alt ble 29 frivillige arrestert av gresk politi i Idomeni på grensen til Makedonia.

Årsaken skal være at de bar walkie-talkie, og at den ene kvinnen bar en kniv hun skal ha brukt som arbeidsredskap.

Organisasjon betaler boten

Lill-Therese Nygård Aalberg i Northern Lights Aid bekrefter at det er to kvinner og én mann som er arrestert. De to kvinnene skal være fra Trøndelag. Alle er i 20-åra.

– Den elendige mobildekningen er grunnen til at de brukte samband. De må ha kontakt med hverandre. Det er rett og slett sløsing når politiet bruker ressurser på å arrestere folk for bruk av walkie-talkie, sier Nygård Aalberg.

De tre har vært frivillige for Northern Lights Aid tidligere, men var det ikke på det tidspunktet de ble arrestert. De skal ha vært en del av den frivillige organisasjonen Intervolve.

Saken mot de tre norske frivillige skal etter det NRK kjenne til opp i retten i oktober. De trenger visstnok ikke møte i retten selv, men blir representert av en advokat.

– De kan forlate landet nå, om de ønsker. En frivillig organisasjon i Hellas betaler en bot på 850 Euro for dem, forklarer Nygård Aalberg.

Spent stemning i Idomeni

Hun har selv vært frivillig på øya Lesvos i Hellas, og opplevde politiet som samarbeidsvillige.

Situasjonen skal være en helt annen i Idomeni.

– Stemningen har blitt ekstra spent denne uka, etter spekulasjonene om at grensene skulle åpne på mandag, sier Nygård Aalberg.