Arne Sandnes er død

Tidligere fylkesordfører i Nord-Trøndelag Arne Sandnes er død, 92 år gammel. Arne Sandnes representerte Senterpartiet, og var fylkesordfører fra 1976 til 1991.

Arne Sandnes

Tidligere fylkesordfører i Nord-Trøndelag, Arne Sandnes, døde mandag. Han ble 92 år gammel. Her er Sandnes fotografert i 2003, ved heimgården på Snåsa.

Foto: J. Haudemann-Andersen / NRK

Arne Sandnes ble medlem av Snåsa kommunestyre fra 1952 og var ordfører i kommunen fra 1968 til 1975.

Han var en av pådriverne internt i partiet for å åpne opp for oljevirksomhet nord for den 62. breddegrad. skriver Trønder-Avisa. Arne Sandnes var preget av sykdom den siste tiden, og sovnet stille inn mandag.

Blant de fremste

Arne Sandnes sitt ettermæle kommer til å handle mye om hans politiske egenskaper og innsats. Kolbjørn Almlid var partikollega, og overtok som fylkesordfører etter Sandnes i 1991.

– Jeg vil si Arne Sandnes er en av de største fylkespolitikerne vi har hatt etter krigen. Dersom han selv hadde ønsket det, ville han blitt en stor politiker også nasjonalt, mener Almlid.

Kolbjørn Almlid

- Arne Sandnes var en av de fremste fylkespolitikerne etter krigen. Autoritær i blant, men pragmatisk og respektert langt utenfor eget parti. Det sier Kolbjørn Almlid om sin tidligere partikollega.

Foto: J. Haudemann-Andersen / NRK

Sandnes var fylkesordfører i hele 16 år, og bidro sterkt til utviklinga av det nye fylkeskommunale systemet, blant annet med direkte valg.

Avtale med FrP allerede valgnatta

– Arne Sandnes var respektert både i og langt utenfor sitt eget parti. Han kunne være autoritær, men var samtidig en pragmatiker. Han kunne skape allianser med andre partier og personer på tvers av partigrensene. Således hentet han etter et fylkestingsvalg støtte fra Sturla Slapgård og FrP for å sikre seg gjenvalg. Den avtalen gjorde han med Slapgård allerede valgkvelden i NRK-huset på Lø i Steinkjer, minnes Almlid.