NRK Meny
Normal

Årets trønder: Siste sjanse til å foreslå din favoritt

Forslagskassen til Årets trønder 2017 stenger søndag.

Marianne Knudsen

Marianne Knudsen rørte mange med sin historie. Nå kan hun kanskje bli Årets trønder.

Foto: Mari Svenningt/NRK

Det er åttende gang Adresseavisen og NRK Trøndelag deler ut prisen. Mange hundre forslag til hvem som fortjener å bli Årets trønder 2017 har kommet inn. Du kan fortsatt sende inn ditt forslag, forslagskassen stenges ved midnatt søndag 12. november.

Senere denne måneden samles Årets trønder-juryen for å velge ut fem kandidater fra den lange forslagslista. Rett før jul lanseres de utvalgte, og publikum kan stemme frem sin favoritt. Vinneren avsløres under Adresseavisen og TSOs nyttårskonsert 5. januar 2018.

Sterke innlegg

17 år gamle Marianne Knudsen sitter i rullestol og har cerebral parese. Hun har rørt mange med sin historie og flere sterke leserinnlegg om å leve med en funksjonshemning. Hun har også blitt lagt merke til for teksten som tar et oppgjør med kroppsidealene i dagens samfunn.

– Hun er rullestolbruker som ikke er redd for å gi av seg selv. Hun er et synlig bevis på at mennesker med funksjonsnedsettelser er helt vanlige mennesker med de samme behov som alle andre. Hun har en rekke verv, deriblant leder av Norges Handikapforbunds ungdom Trøndelag.

"På dansefot" og mat

Erik Forfod

NRK-programleder Erik Forfod har jobba i årevis med dansebandmusikk. Det setter mange pris på.

Foto: Jon Annar Fordal NRK

En innsender foreslår Erik Forfod som leder radioprogrammet «På dansefot».

– I mange tiår har han underholdt oss med dansebandmusikk i radioen. Tror det bare er han som spiller denne musikken i radioen. Nå fremmer han også trøndersk gammeldans i P1, skriver innsenderen, som også trekker frem Helge Gudmundsen. Den tidligere NRK-medarbeideren er også kjent som grunnleggeren av Flatås Lions, et «fotballag for spillere for spillere som ikke får være med på andre lag», som det heter på lagets hjemmeside.

– Takk for alt du har gjort for mange av de svakeste i samfunnet! Han har også fått Kongens fortjenstmedalje for det han har gjort, skriver innsenderen.

Lokalmat-nestor Ingulf Galåen startet med salg av gårdsegg fra hjemgården Gålåvolden på 70-tallet, som ble spiren til Rørosmat.

– Han har hovedansvaret for at Røros er et sentrum for lokal matproduksjon i Norge. For dette og sitt store samfunnsmessige engasjement fikk han i høst Kongens fortjenstmedalje, skriver en innsender.

Trondhjemmer Bjørn Eklo har i mange år samlet inn overskuddsmat og fordelt den blant trengende.

– På tide han får noe igjen for alt han gjør for denne byen, med å bringe rundt gratis mat til mange instanser. Han sender også gratis mat til andre byer, når han får for mye, skriver innsenderen.

"Anno" og Indonesia

Audun Kvitland Røstad fra Trondheim er stjerne i Indonesia

Audun Kvitland Røstad har gjort det stort i Indonesia. Er han Årets trønder for å ha satt regionen på kartet i det folkerike landet?

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Melhusbyggen Audun Kvitland Røstad skrev sangen om den indonesiske matretten Nasi Padang og har siden blitt internettkjendis i Indonesia.

– Han burde bli Årets trønder fordi dette eventyret er sjeldent og han har taklet nettroll på en fin måte. Han balanserer det å ha eget firma, samtidig som han er internettkjendis på andre siden av verden. Han viser også frem norsk og trøndersk kultur i Indonesia, skriver innsenderen.

Hanne Vikan, som var med i NRKs «Anno»-sesong fra Trondheim, foreslås også.

– Hun viste gode holdninger og stor innsats på tv-skjermen. Mange barn har sett «Anno». Hanne har fått stor respons fra disse og har blitt et flott forbilde for mange, skriver innsenderen.

Trim og trening

Tor Helge Hansen fremheves for alt det positive han har gjort for skimiljøet i Hommelvika, mens Kjell Røstum-Mårvik får gode skussmål for initiativet Spartan Workout hvor han drar folk med seg ut i skogen for å trene som oldtidens helter.

– En fantastisk motivator som pusher, deler erfaring og tilrettelegger for ulike mål! Gøy trening for alle nivå! skriver den entusiastiske forslagsstilleren.

Arkeolog Anna Petersén ved brønnen på Sverresborg

Arkeolog Anna Petersén og Niku har fått mye oppmerksomhet rundt utgravningene av Klemenskirka i Trondheim.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

På forslagslista står også folk som forsker og arkeolog Anna Petersén som har vært sentral i utgravingene av Klemenskirken, fersk RBK-er Samuel Adegbenro, dirigent Torodd Wigum, idrettsmann Sondre Nordstad Moen, selgerne av Sorgenfri og Trondheims vintersyklister: «Disse syklistene trosser elementene på et vis som ikke kan beskrives som annet enn heltemodig og selvoppofrende – våte til skinnet når de fram til bestemmelsesstedet, etter å ha kavet seg fram gjennom horisontal sludd og over slapsete brøytekanter», skriver innsenderen.

Og lista er mye lenger enn vi makter å gjengi her. Søndag stenges forslagsskassen og da blir det opp til juryen å plukke ut kandidatene som publikum kan stemme frem i romjula.

Laster innhold, vennligst vent..