Vil åpne folks øyner med musikk

Rapper Trond Wiger er utdannet lærer, men når han holder skriveverksted for elever så gir han blaffen i pedagogikken.

Trond Wiger håper at han kan få folk til å tenke over verden med sine tekster. Nå er han nominert til Årets trønder.

SE VIDEO: Bli med Trond Wiger til stedet der han henter inspirasjon til tekstene sine.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trond Wiger

Trond Wiger går gjerne til kunstverket «Equilibrio Nord» for å la tankene fly.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Den 33 år gamle rapperen Trond Wiger, bedre kjent som Tfuzz, elsker å ha konsert og skriveverksted på skoler rundt omkring i landet.

– Vi lager så mye styr som vi bare kan. I halvannen time så er elevene i hundre, og lærerne er superfornøyde. Og så «ha det!»

Han legger ikke skjul på at han er glad for at det er noen andre som skal roe gemyttene etter at de har dratt. Han har stor respekt for læreryrket.

– Jeg hadde ikke overlevd som lærer. Noen ganger må jeg ta meg selv i å unngå å bruke de pedagogiske knepene som jeg lærte på lærerutdanningen. Jeg får ungene til å se nye muligheter når det gjelder skriving. Det er utrolig givende, forklarer Wiger.

15-årsjubileum i G.O.D.S.

Trond og kameraten gjennom 18 år, Erik Bruset, fant tonen da de oppdaget en felles lidenskap i hiphop på ungdomsskolen.

Rapduoen Gode Ord Dør Sist (G.O.D.S) har de siste 15 årene gjort seg bemerket med mange konserter og to kritikerroste album.

Som musiker på heltid kan man bestemme mye av hverdagen sin, og Trond er glad i å gå lange turer i nærmiljøet, gjerne til kunstverket «Equilibrio Nord» på Ladehammeren.

– Jeg kommer hit og lar tankene fly. Tekstskriving og musikken er noe av det som betyr mest for meg, men det var kun for to år siden at jeg innså at jeg kunne være rapper på heltid. Uten å skrive eller stå på scene, så tror jeg at jeg hadde vært deprimert, sier han ærlig.

Ga foreldrene sjokk

Første gang Trond kjente på den berusende følelsen det var å høre sin egen stemme var hos bestemor på Finnskogen. Da var han ni år. Første opptreden var avslutningen i niende klasse med uvitende foreldre i salen.

– Jeg tror de var i sjokk i flere uker etterpå, men de har hatt mer tro på at jeg kan leve av dette enn jeg selv har, forteller rapperen.

Æ e itj hiphoper, sjøl om æ ælske hiphop.

Æ va itj midtstopper, sjøl om det va der æ va på topp

Æ kjæm itj te å bli lærer, sjøl om æ e lærerstudent

Og æ kjæm aldri te å bli kjendis, sjøl om navnet mitt bli kjent.

Tekstlinjer kan komme overalt, enten det er på toget, på en bergensk kafé eller i et italiensk kloster.

– Jeg skriver bare når det går lett og det er ofte korte tekstmengder som skal til. Jeg har forsøkt å skrive langt, men da blir jeg bare fysisk uvel, innrømmer ordsmeden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trond Wiger

Trond Wiger elsker å stå på en scene, men har ikke noe ønske om at folk skal kjenne ham igjen på gata.

Foto: KIM NYGÅRD

Mistet lillebroren – skrev sang

Enkelte ganger kan det bli morsomme budskap i sangene, andre ganger er det alvorlig og personlig. I sangen «Juan Paradés» setter Trond ord på hvordan det var å miste lillebroren sin.

– Jeg var fire år da han ble født med hjertefeil. Etter flere operasjoner døde han på Rikshospitalet bare ni måneder gammel. Hver jul besøker vi grava til Åsmund og det er en fin tradisjon. Jeg har en distanse til sangen, men når jeg synger den på konsert kan det bli klump i halsen. Å skrive er til hjelp, både når jeg er glad og trist, forklarer Trond.

Trond Wiger har gjort utrolig mye for byen vår og inspirert gamle og unge.

G.O.D.S.

G.O.D.S. ga for kort tid ut sitt andre album: «Svart Jord».

Foto: Frode Dreier / NRK
I starten av 2012 fikk han den gledelige beskjeden at han er utnevnt til Årets utøvende fylkeskunstner i Sør-Trøndelag. På slutten av samme år fikk han vite at han er nominert til Årets trønder.

– Det er veldig trivelig at noen liker det jeg og G.O.D.S. gjør. Jeg har alltid hatt en drøm om å stå på en scene foran mange tusen mennesker, men aldri hatt et ønske om at folk skal kjenne meg igjen på gata, sier Trond ydmykt.

– Hva er det gode liv for deg?

– Å kjenne at du har noe å gjøre hver dag, og at du har mennesker som tar vare på deg og som du kan gi kjærlighet tilbake til, oppsummerer han.