Ares nye religion fikk nei fra myndighetene

Are Sende Osen ønsket å få sin nye religion «Stjernestøvets søskenbarn» registrert som trossamfunn, men fikk ikke svaret han håpet på fra fylkesmannen.

Are Sende Osen med søknaden til fylkesmannen

Are Sende Osen med søknaden til myndighetene. Are selv var ved godt mot før innsendelsen, men fikk avslag.

Foto: Marit Langseth / NRK

– Her skal man prøve å gjøre verden til et bedre sted, og så blir man motarbeidet fra alle hold, sier Are Sende Osen.

For en stund siden leverte Are en søknad til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Han håpet å få godkjent den nye religionen sin «Stjernestøvets søskenbarn» som trossamfunn. Nå har han fått svaret: avslag.

– Dette bare føyer seg inn i rekken av religionsstiftere som er blitt motarbeidet, sier Are.

Oppfylte ikke vilkårene

For å bli et registrert trossamfunn i Norge, må man nemlig godkjennes av fylkesmannen – og de har noen krav. Blant annet må man ha et organisasjonsnummer, en trosbekjennelse og man må treffe statens definisjon på religion (se faktaboks).

Are hadde sendt inn all info om Stjernestøvets søskenbarn, og det endte i et avslag med denne begrunnelsen:

«I avgjørelsen har Fylkesmannen lagt avgjørende vekt på at vi ikke kan se at Stjernestøvets søskenbarn oppfyller vilkårene for å være et trossamfunn fordi det ikke driver religiøs virksomhet, religiøs tro, dvs. troen på en Gud eller en kraft utenfor mennesket selv.»

Are forklarer at Stjernestøvets søskenbarn ikke tror på noen bestemte høyere makter, men at de heller ikke utelukker at de finnes.

– Men vi vet ikke noe om det. Det er liksom hele poenget med religionen. Jeg synes fylkesmannen har en litt gammeldags definisjon av religion, sier han og fortsetter:

– Men så er dette også en ny religion for et nytt årtusen. Dette er banebrytende og nytt, så vi kan ikke forvente at samfunnet forstår det ennå.

  • Se reaksjonen til Are da han fikk avslaget her:
Are Sende Osen får svar fra Fylkesmannen om Stjernestøvets søskenbarn blir et registrert trossamfunn eller ikke.

– Gir ikke støtte for å drive satire

Even Gran, journalist og seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, har gått gjennom mange av søknadene som ble sendt til landets 19 fylkesmenn i 2016. Han forteller at det ofte er den samme teksten som går igjen i brevene til de som får avslag.

Even Gran

Even Gran har liten tro på at «Stjernestøvets søskenbarn» blir godkjent av Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Foto: ANNE LOGNVIK / NRK

– For det første treffer de ikke definisjonen på statens religionsdefinisjon. For det andre er det ikke sannsynliggjort at det drives reell religiøs aktivitet. Staten gir ikke støtte for å drive satire eller humor, sier Gran.

Gran hadde på forhånd ingen tro på at Stjernestøvets søskenbarn ville bli godkjent.

– Den viktigste grunnen er kanskje at det er allment kjent at Are Sende Osen er TV-kjendis, og søker om å få godkjent et trossamfunn som en del av underholdningsprogram, sier Gran og legger til:

– Det viktigste for fylkesmannen er at dette er noe du står for, og at du har en oppriktig tro som er viktig for deg i livet ditt.

Lar seg ikke knekke

Are sier Even Gran har rett i at han er en TV-personlighet som lager et underholdningsprogram, men understreker at dette er noe han oppriktig står for.

– Jeg står fast ved at dette er et forsøk på å lage en bedre verden, sier han.

På tro og Are

Are Sende Osen mener dagens religioner er utdaterte, og har tatt på seg ansvaret med å lage en ny religion for et nytt årtusen.

Foto: Erlend Laanke Solbu

Avslaget setter derimot ingen noen stopper for Are.

– Hvis noen tror jeg lar meg knekke av Fylkesmannen så tar de feil. Jeg får bare mer styrke i ånden min nå. Nå er det alvor.

Man trenger ikke myndighetenes godkjennelse for å starte en religion, men uten godkjennelse får man ikke statsstøtte. For Are er ikke pengene det viktige, men han ønsket allikevel å få myndighetenes godkjennelse.

– Jeg synes religion og penger generelt er en dårlig miks, og var ikke ute etter å søke støtte med det første i alle fall. Men jeg synes det hadde vært artig med myndighetenes godkjennelse. Det ville gitt religionen litt mer tyngde.

  • Sesong 3 av «På tro og Are» har premiere søndag 5. november kl. 22.35 på NRK1. Serien finner du også i NRKs nettspiller.