Hopp til innhold

– Alle steiner skal snus

Kontrollkomiteen i Trondheim skal nå granske de mange bruddene på arbeidsmiljøloven i kommunen. Det blir en omfattende oppgave.

Morten Kokaas

Leder av kontrollkomiteen i Trondheim kommune, Morten Kokaas, vil snu på alle steiner for å få fram fakta om bruddene på arbeidsmiljøloven i byen.

Foto: Lars Erik Skjæseth / NRK

Trondheim kommune avdekka 26 100 brudd på arbeidsmiljøloven fra sommeren 2010 og fram til mars 2011. Blant anna hadde enkelte vikarer jobba opp mot 58,5 timer i uka sommeren 2010 for å dekke alle hullene på vaktplanen til kommunen.

Tirsdag ble det klart at kommunen har glemt å sende inn anmeldelsen av vikarbyrået Konstali Helsenor til politiet. Samtidig kom det også fram at det har vært 1585 nye brudd bare i sommer .

Starter med en gang

Formannskapet har nå bedt om en full gjennomgang av helse og velferdssektoren i kommunen.

– Vi starter umiddelbart med prosessen, forteller leder av kontrollkomiteen, Morten Kokaas, som sier arbeidet blir omfattende.

Han er opptatt av at saken ikke går utover ryktet til kommunen, og sier saken nå blir førsteprioritet.

– Vi skal snu de steinene som må snus, komme til bunns i saken og få fram så mye fakta som mulig.

Frykter for kvaliteten

– Men dette handler vel ikke bare om omdømmet til kommunen, men også om de som er ansatt?

– Det er helt klart. Hvis avvikene ikke blir lukka kan det føre til at kvaliteten på tjenestene blir svekka, og i verste fall kan det gå på liv og helse løs. Det vil også føre at omdømmet til kommunen blir dårligere.

Kokaas vil nå se på hvordan kontrollsystemet til rådmannen fungerer, og se på hva som er gjort og hva som må gjøres.

– Det som er alvorlig er at rådmannen har sagt at det har blitt rydda opp, men så har det ikke blitt gjort, forteller leder av kontrollkomiteen, Morten Kokaas.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.