NRK Meny
Normal

Arbeidsledigheten stuper i Nord-Trøndelag

Det blir stadig færre arbeidsledige i Trøndelag. Og ingen fylker har større nedgang enn Nord-Trøndelag. Blant de som har kommet seg i arbeid er ufaglærte Marcus Bjørnes Borg.

Hjelpemontør

Marcus Bjørnes Borg var arbeidsledig. Som ufaglært får han bedriftsintern opplæring i elektrikerbedriften E-Nor i Steinkjer.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Marcus begynte mandag. Hos elektrikerbedriften E-Nor på Steinkjer er han hjelpemontør, og får opplæring på jobb.

Det er jo ingen selvfølge at de skal slippe inn meg som ikke har VG2 Elektro. At de er imøtekommende og tar inn en som meg er jo bra for meg, men også for andre som tenker det samme.

Nøkkeltall

I august 2015 var det 2116 arbeidsledige i Nord-Trøndelag. Ett år etter, i august 2016, er tallet sunket til 1659. Nedgangen er omlag 22 prosent. Ledigheten i landet under ett er 3,1 prosent - i Nord-Trøndelag er den nå 2,4 prosent.

i Sør-Trøndelag er 4387 registrert uten arbeid, en ledighetsprosent på 2,6, også det godt under landsgjennomsnittet.

Behov for flere

Ole Ivar Holmli

Prosjektleder i E-Nor, Ole Ivar Holmli

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Enor driver innen elektrikerbransjen og har 55 ansatte. Oppdragsmengden er stor, og bedriften har ledige jobber til flere, sier prosjektleder Ole Ivar Holmli:

Vi har tre store prosjekt sammen med Husfabrikken her på Steinkjer. I tillegg har vi omlag hundre leiligheter som skal være ferdige i løpet av åtte/ni måneder. Jeg tror vi lett kunne sysselsatt mellom fem og ti nye.

NAV aktive

May Bente Haugen

Leder for NAV Steinkjer, May Bente Haugan.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Det er selvsagt flere grunner til at arbeidsledigheten har sunket mer i Nord-Trøndelag enn ellers i landet. Det sier leder for NAV Steinkjer, May Bente Haugan. Men tilfeldig er det ikke, og hun trekker fram ei aktiv markedssatsing:

– For NAV Inntrøndelag sin del er det to medarbeidere som på heltid er ute og jobber blant bedriftene. Da får vi bedre kunnskap om arbeidsgiverne, og kan møte deres behov på en bedre måte enn vi kanskje gjorde før.