NRK Meny
Normal

Denne appen er lastet ned 20 millioner ganger

36 år gamle Tom Arnøy fra Tydal er foreslått som Årets trønder 2011.

Tom Arnøy
Foto: Privat

Årets trønder

Nå er grunnlegger, daglig leder, Chief Executive Officer (CEO) og styreformann av selskapet foreslått som en av kandidatene til Årets trønder 2011.

Tom Arnøy fra Tydal, nå bosatt på Hell i Stjørdal, hadde hårete ambisjoner fra starten av.

I et intervju med Adresseavisen i 2007 gikk han offensivt ut og sa at selskapet Zedge skulle bli like kjent som Youtube.

40 millioner brukere

Zedge har rundt 20 ansatte og holder til i beskjedne lokaler på Lade i Trondheim.

Foreløpig er de nok ikke like kjente som Youtube, men med 40 millioner brukere (!) hver eneste måned lar det seg så absolutt høre i verdenssammenheng.

– Hvordan føles det å være kandidat til Årets trønder?

– Det er en uvant situasjon. Vi er stolte av det vi holder på med, og resultatet av denne nominasjonen skyldes mange flinke mennesker i selskapet. Det går veldig bra med oss nå, sier Arnøy.

40 millioner mennesker bruker nettsiden eller mobilapplikasjonen for å distribuere spill, grafikkbakgrunner eller ringetiner som brukerne lager selv.

20 millioner amerikanere har lastet ned Android-versjonen til sine mobiler.

– Ifølge offisielle tall så har én av seks Zedge-appen på sin Android-mobil i USA, forklarer Arnøy.

– God og sunn økonomi

– Hva er suksessformelen?

– Mange faktorer spiller inn, vi har holdt på lenge i bransjen, og har et godt produkt. Innholdet i applikasjonen er hemmeligheten, forklarer IT-gründeren.

Penger på markedsføring har ikke vært prioritert, her handler det om gode gamle jungeltelegrafen. Appen er gratis, så man har måttet konsentrere seg om pengesterke marked, og da faller Norge naturlig nok utenfor.

– USA er et viktig marked for oss, både med tanke på innrekter og posisjonering. Man er nødt til å få en stor kundegruppe før man tjener penger, og jeg kan si at vi har en god og sunn økonomi, sier Arnøyd, uten å ville gå i detalj.

Selv om den trønderske suksessen er forholdsvis ukjent her hjemme, er det viktig å skape seg et navn i Norge på grunn av rekruttering.

– Vi har ikke brukt mye energi på å bli kjent i Norge, men nå som vi rekrutterer er det viktig at folk vet om oss, forklarer Arnøy.

Vil være på Lade

I 2006 ble selskapet kjøpt av det amerikanske telekom-selskapet IDT.

Kjøpesummen er ikke kjent, men Arnøy forteller at med investorer i ryggen er målet om å være verdensledende på mobilt innhold enklere.

– Nå har vi mulighet til å gjøre det vi ønsker, og vår målsetting er å være et verdenskjent merkevare som er synonymt med mobilt innhold. Folk skal tenke Zedge med en gang det er snakk om slike tjenester, sier han.

De har også et kontor i New York med fire medarbeidere som er i ferd med å utvide staben. Men noe permanent flytting til det store eplet er uaktuelt.

– Vi ønsker å være her, og atgumentet mitt er at en veldig stor årsak til at vi har lyktes handler om at det er mye flinke folk i Trondheim. Eneste som ikke har fått med seg det er myndighetene, sier Arnøy, og etterlyser mer statlig støtte til IT-gründere.

Mange ideer på gutterom

Han mener alle forutsetninger ligger til rette for flere trønderske mobilsuksesser, men at da må det finnes såkornkapital til bransjen.

– Både Norge og Trøndelag har mye å lære når det gjelder dette. Det er ingen tvil om at det finnes gode vilkår for å starte produkter innenfor nett og mobil, men det er veldig vanskelig å få noen til å investere. Det sitter utrolig mange på gutterom fantastiske apper, men kapitalen må komme fra et sted, sier Arnøy.

Dessverre kommer den ofte fra USA, og små selskap blir tvunget til å dra over dammen for å få til noe. Arnøy mener Norge kan få til mer enn gass- og oljevirksomhet.

– Se på alle suksesshistoriene. De har alle havnet på amerikanske hender. Det hadde ikke trengt å være sånn, sier han.

Årets trønder blir offentliggjort 6. januar i 2012. Fristen for å sende inn forslag på kandidater er mandag 21. november.

Finnes det en gründer fra Trøndelag som har gjort noe du synes fortjener heder og ære?

Finnes det andre ildsjeler som har tatt en sjanse i et risikabelt marked?

BRUK SKJEMAET NEDERST I ARTIKKELEN OG SEND INN FORSLAG PÅ ÅRETS TRØNDER

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.