Hopp til innhold

Åpner tilsynssak etter kraniebrudd på 3-åring

Fylkeslegen åpner tilsynssak etter at Tilde (3) fikk åpent kraniebrudd og måtte vente i over to timer før hun ble undersøkt av lege.

Tilde (3) ble skadet i ulykke i hjemmet

Tre år gamle Tilde tilbrakte en måned på St. Olavs Hospital etter kraniebruddet i 2014.

Foto: Privat

Trude Solem Heggdal og Johan Arvidsson

Trude Solem Heggdal og Johan Arvidsson opplevde marerittet da datteren ble hardt skadd i et uhell i hjemmet.

Foto: Privat

Trude Solem Heggdal og Johan Arvidsson fra Støren opplevde alle foreldres mareritt da jenta deres ble alvorlig skadet etter et uhell i hjemmet for snart ett år siden.

Det som ikke skulle skje, det skjedde. En jernkrok med et treningsstrikk, som var festet i familiens stuetak, løsnet og treåringen fikk kroken i hodet med stor kraft.

Foreldrene fikk raskt ringt nødtelefonen og forklart skadene, og etter 10 - 15 minutter var hjelpen på plass.

Følte de ikke ble hørt

Tilde besvimte da kroken traff hodet, og i tillegg sprutet blodet ut av et åpent kutt.

Ambulansepersonellet la en kompress på såret, men foreldrene følte ikke at de ble tatt på alvor.

– Jeg er jo opplært i at når fagfolk kommer så skal du overlate ansvaret til dem, men så sa de at de ville kjøre henne til det lokale legekontoret, og det var jo nedlagt. Da svarte de at vi måtte inn til Trondheim, forklarte mor Heggdal til NRK i fjor.

Ventet i to timer

På plass inne i ambulansen, og klar for å kjøre til sykehuset, fikk familien beskjed om at de måtte bytte ambulanse.

– Vi var jo opptatt av at Tilde måtte være mest mulig i ro, siden hun hadde en skade i hodet. Vi opplevde ikke at det var så nøye for fagfolka, sier Heggdal.

På St. Olavs hospital måtte familien vente i kø på legevakta. Etter ei stund løp pappa Arvidsson til ekspedisjonen, og de fikk hjelp av en sykepleier. Når de fikk tatt av bandasjen til Tilde, skjønte man alvoret.

Da var det to timer siden foreldrene hadde ringt 113.

Oppretter sak

Hjernehinnene til Tilde hadde røket, hun hadde åpent kraniebrudd og hjerneblødning. Det ble operasjon umiddelbart, og ifølge legene var denne vellykket.

Nå viser det seg at komplikasjonene er flere. Tilde har droppfot, og denne skaden må hun leve med.

Pasient- og brukerombudet har bistått foreldrene med en klage til Helsetilsynet, og i forrige uke fikk de svar fra Fylkeslegen i Sør-Trøndelag, som vil ha svar på hvilke vurderinger helsepersonellet som hentet Tilde gjorde, skriver Adresseavisen.

– Det er tiltakene fra skaden ble varslet og frem til hun kom inn under behandling, som skal ettergås, skriver de i et brev til avisa.