NRK Meny
Normal

– Det finnes de som er lei av gutteklubben grei

Støttespillerne til Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim teller stemmer foran landsmøtet i Senterpartiet. Ingen av dem er trygge på seier i kampen om nestledervervet.

Montasje Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim

Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim er de heteste kandidatene for første nestleder i Senterpartiet. Nå står støttespillerne til de to kandidatene på for å sikre stemmer.

Foto: NTB Scanpix

– Det er helt åpent. Selv om Ola Borten Moe har støtte fra store og tunge fylkeslag, er alle fylker delt. Det finnes en god del kvinner i Trøndelag som er lei gutteklubben grei, sier en kilde som kjenner partiet godt og står Tvinnereim nær.

307 delegater møter til det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm 7. april.

Ingen av de 16 fylkeslagene vil binde sine delegater, men ifølge Nationen er særlig Borten Moes støttespillere klare på stemmene bør avgis i tråd med innstillingen fra fylkesårsmøtene.

Hestehandel

I henhold til partivedtektene skal det være skriftlig votering på det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm 7. april.

At stemmegivningen ikke er synlig for alle, gjør hestehandler mellom fylkeslag og trusler om bruk av partipisk mindre verdt.

Et eksempel på en slik hestehandel er den som skal være inngått mellom fylkeslagene i Nord-Trøndelag og Nordland.

Mot å støtte Ola Borten Moes kandidatur som første nestleder, skulle Nord-Trøndelag støtte Nordland-kandidaten Janne Sjelmo Nordås som andre nestleder.

(Saken fortsetter under bildet)

Sp-nestlederne Ola Borten Moe (t.v.) og Trygve Slagsvold Vedum

– Det finnes en god del kvinner i Trøndelag som er lei gutteklubben grei, sier en kilde som kjenner partiet godt og står Tvinnereim nær.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vil ha nye allianser

Borten Moe har tidligere sagt at han er klar for å bygge nye allianser. Han viser til at sentrumspartiene Sp, Venstre og KrF er sammen i opposisjon på Stortinget for første gang på tolv år.

– Det gir nye muligheter som jeg mener det er klokt av Senterpartiet å utnytte, sier Borten Moe.

– Dette gjørmebadet må ta slutt

Eksperter ser med frykt på det som nå skjer i partiet. Tidligere denne uka uttalte en av Trøndelags mest profilerte veteraner i partiet seg, og ba om at det nå måtte bli slutt på det politiske gjørmebadet.

– Så lenge vi har denne kampen mellom personer, som handler om ettermæle for den forrige ledelsen, synes jeg det er grunn til å kalle det et gjørmebad, sier Kolbjørn Almlid, Sp-veteran.

Han mener Senterpartiet står ved et veiskille når partiet nå skal få en ny toppledelse og et nytt sentralstyre. Og han mener Borten Moe bør være med.

– Vi skal ha en politikk for framtida. Da må vi også ha de flinkeste personene som kan gjennomføre denne politikken, sier Almlid.

– Kan falle for eget grep

I Tvinnereims krets er holdningen at seierssikre trøndere nå kan falle for eget grep.

– De var ute etter å finne en alliansepartner, men kunne ikke lete på Vestlandet der Navarsete står sterkt eller på Østlandet hvor Vedum har full kontroll. Nordland ble det naturlige valget ettersom Troms allerede slutter opp om Borten Moe, lyder analysen.

Fra begge leire slås det fast at valgene må følges av et kompromiss som sikrer at ikke den ene siden sitter tilbake med bukten og begge endene.