Vil redusere mat-tap med "åpent" kjøleskap

Et kjøleskap plassert på gata i Trondheim skal sørge for at overskuddsmat i lokalsamfunnet brukes, fremfor og kastes.

Et kjøleskap er satt ut på gata i Trondheim for at mindre mat skal kastes. Alle som ønsker kan fylle opp skapet med overskudsmat, eller forsyne seg ved behov.

Grønnsaker, fisk og catering-rester er noe av det du kan finne i kjøleskapet i Ila i Trondheim.

De fleste som eier et kjøleskap, finner det naturlig å plassere det på kjøkkenet – i det minste innendørs.

Men initiativtager Marte Lønvik Bjørnsund, har plassert kjøleskapet "Free fridge of Trondheim" ute på gata, i bydelen Ila i Trondheim. Det har hun gjort for å bidra til at mindre mat kastes. Alle som ønsker kan både fylle på og forsyne seg fra kjøleskapet – helt gratis.

– Dette er en mulighet for folk til å legge fra seg overskuddsmat, og for dem som trenger, til å hente mat. Blant andre legger lokale kafeer inn mat. De kommer med mat som de ikke har solgt, sier initiativtageren.

Lønvik Bjørnsund er veldig glad for at tanken hennes om å redusere matsvinnet viser seg å fungere i praksis.

– Kjøleskapet har stått i gata en måneds tid, og stadig flere både henter og leverer mat, sier hun fornøyd.

Dette er kjøleskapet som fylles

Ser du dette kjøleskapet, så er det bare å åpne opp og forsyne seg av matvarene. Men initiativtageren synes det er fint om man fyller opp med overskuddsmat.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Samarbeider med skole

I løpet av tiden kjøleskapet har stått ute, har hun også fått til en avtale med den lokale skolen, sånn at ubrukt skolemat regelmessig skal være med å fylle kjøleskapet.

– Vi har gjort et samarbeid med Ila-skolen om at miljøagentene skal komme hit å levere skolemat som ikke blir spist. Det er kjempebra!, sier hun.

Maten kommer fra matbutikker, catering og frivillige som fyller opp.

Når et bilde blir tatt og noen ord blir skrevet i sosiale medier, strømmer det på med håpefulle for å få seg gratis mat.

Varsler påfyllinger i sosiale medier

Når Marte Lønvik Bjørnsund oppdaterer følgerne i sosiale medier om at det har kommet ny mat i kjøleskapet, går det ikke lang tid før skapet tømmes.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Dette synliggjør galskapen

Hilde Skaret er daglig leder i Løkkan Frivillighetssentral. Hun tar med mat til eget bruk, men også til en bekjent med svak økonomi, som setter veldig pris på litt mathjelp i hverdagen.

– Jeg synes det er et veldig bra tiltak fordi at det er med å synliggjøre den galskapen i samfunnet som finnes når vi ser hvor mye bra mat som kastes. Og jeg tror dette virker også fordi at det presser fram at noen flere må finne løsninger på det, mener Skaret.

Varsler mat i sosiale medier

Når det kommer nye leveranser til kjøleskapet er Lønvik Bjørnsund raskt på plass for å fotografere maten som legges inn. Bildet deler hun i sosiale medier, og dermed er maten oftest hentet innen 30 minutter, forklarer hun.

Lise Holdhus er blant dem som benytter seg av tilbudet. Hun studerer i Trondheim og kan ikke lovprise tiltaket nok.

– Dette er helt fantastisk. Jeg kommer innom etter skolen og tar med meg noe hjem. Og har jeg for mye mat hjemme så gir jeg det hit, sier studenten, som tok med seg deler av en stangselleri da NRK snakket med henne.

Student tar med seg mat

Lise Holdhus studerer i Trondheim og bidrar med oppfylling og tømming av kjøleskapet. Her knekker hun av en stangselleri til bruk i kveldens middag.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK