Hopp til innhold

Antatt HA-leder innrømmer delvis skyld

Den antatte lederen for Hells Angels i Norge, Leif Ivar Kristiansen, innrømmer i Sør-Trøndelag tingrett i dag å ha formidlet tre kilo hasj.

Rettssak mot antatt HA-leder

Sør-Trøndelag tingrett mandag morgen.

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han innrømmer også straffskyld for å ha stilt i retten med en falsk ligningsattest og for å ha opptrådt utilbørlig overfor en innehaver av en piercing-forretning.

Den øvrige tiltalen, som omfatter formidling av ytterligere åtte kilo hasj, for drapstrusler, ran og organisert kriminalitet, nekter 51-åringen straffskyld for.

Per Morten Schjetne

Aktor, statsadovkat Per Morten Schjetne.

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK
Koffert med 9,9 kilo hasj.

En 21-åring ble stoppet på Støren stasjon med denne kofferten som var fylt med 9,9 kilo hasj.

Foto: Sør-Trøndelag Statsadvokatembete / NRk
Politiet gjør seg klar til rettssak mot antatt HA-leder

Alle som skal inn i retten må gå gjennom en metalldetektor.

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

Strenge sikkerhetstiltak

Alle som skal inn i rettssal 206 må gjennom en metalldektor og legitimere seg. Årsaken er at politiet ønsker å unngå at noen tar med våpen inn i rommet.

Det er i overkant av ti politifolk til stede i retten. Flere av dem har på seg stikksikre vester.

– Det går vi med til daglig , men jeg har gitt dem et valg om de ønsker å bruke den, sier innsatsleder i politiet, Roar Selvnes.

Han forteller at dagens sikkerhetstiltak er relativt nytt for politiet lokalt, men at de har gjennomført sikkerhetssjekker også tidligere. Tingretten har på oppfordring fra politiet sørget for opplegget.

– Det handler om de tiltalte og grupperinger og erfaringer fra andre rettssaker, sier innsatslederen.

Mange kriminelle skal vitne

I tillegg til de fem tiltalte er det innkalt nærmere 40 vitner. Flere av disse har kriminelle rulleblad.

Etter ønske fra politiet er det også krav om nøytral bekledning, slik at ingen kan komme i retten med klær som direkte eller indirekte uttrykker tilhørighet til Hells Angels-miljøet.

Det er et betydelig antall pressefolk til stede i salen og kun i overkant av ti øvrige tilhørere.

Fengslet for skattesvik

Den antatte Hells Angels-lederen har sittet varetektsfengslet siden torsdag 10. mars. Han ble arrestert i Oslo to dager tidligere i forbindelse med en større politiaksjon mot flere tatoveringsforretninger og Hells Angels-lokaler i Norge.

Han er siktet for helerivirksomhet og skattesvik, men disse forholdene skal ikke behandles i denne rettssaken.

Mener HA-leder er bakmann

Det sitter fem menn på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett de neste tre ukene. Påtalemyndigheten mener ifølge tiltalen at den antatt HA-lederen, Leif Ivar Kristiansen, har formidlet to hasjpartier som de medtiltalte har hatt tilknytning til.

Det er snakk om et parti på en kilo og senere det sentrale beslaget på 9,9 kilo.

Ifølge tiltalen skal Kristiansen ha avtalt med en medtiltalt 30-åring at han skulle motta det store hasjpartiet. En 21-åring skal ha hentet dette partiet i Oslo og brakt det med seg på toget til Trøndelag.

Ferden endte på Støren stasjon 9. mai 2009, der kureren ble arrestert. Ifølge politiet skal det ha blitt drevet intens spaning og telefonavlytting forut for pågripelsen.

– Krevde erstatning etter beslag

Etter arrestasjonen skal Kristiansen ha truet flere av de medtiltalte til å erstatte det beslaglagte hasjpartiet økonomisk. En av dem skal ha blitt truet til å gi 51-åringen minst 300 000 kroner. En annen skal ha blitt truet til å gi ham 180 000 kroner.

Etter aktors innledning starter vitneavhørene. Vitnelisten er lang og omfatter i tillegg til en rekke tidligere straffedømte også en tidligere forsvarer, en fungerende dommer i Frostating lagmannsrett og en profilert musiker.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.