NRK Meny
Normal

Antallet overdoser i Trondheim har økt med 90 prosent

På 14 dager i juli ble det registrert 19 overdoser.

Overdose

Helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune ser stadig yngre mennesker ta overdose.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

88 personer har tatt overdose av narkotiske stoffer i Trondheim i 2015, en økning på 42 tilfeller fra året før. Ni av overdosene hadde dødelig utfall, viser en fersk rapport fra Helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune.

– Hovedårsaken er at det nærmest har vært fri tilgang på dop på gata det siste året. At vi har så mange som 88 overdoser, er et problem og noe vi må få en stopp på, sier Jan Erik Skjølås i Helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune til NRK.

Flere yngre tar overdose

Tallene tar utgangspunkt i sprøytenarkomane over 18 år, og er de høyeste siden registreringen av overdoser startet i 2001.

– Vi ser stadig yngre mennesker ta overdose. Noen er helt ukjente for helse- og overdoseteamet, mens de fleste er kjente rusavhengige. Den yngste vi har registrert overdose på i 2015, var født i 1996, sier Skjølås.

Rundt 260 mennesker dør årlig her i landet av narkotikaoverdoser. Narkotikautløst dødelighet i Norge var den nest høyeste i Europa i 2010 til 2012. Bare i Estland var den høyere.

Utviklingen i overdoser i Trondheim 2001-2015

Utviklingen i overdoser i Trondheim 2001–2015

Foto: Helse- og Overdoseteamet og LAV tiltakene Trondheim kommune

Årsaken er sammensatt

Helseteamet i Trondheim mener utviklingen har flere årsaker:

  • Kraftig økning av opiater på det illegale markedet.

  • Kraftig økning av benzodiazepiner på det illegale markedet.

  • Større tilgang på heroin, samt at heroinet nå til tider svinger i styrke/renhet.

  • Stor trafikk til utlandet, da spesielt Spania, med lovlige mengder rusmidler, har en tydelig effekt på tilgangen.

Likevel er tilgangen på stoff den største utfordringen – og tilgangen varierer.

– Det er merkbart at dette har vært i perioder. Som eksempel kan det nevnes 14 dager i juli, hvor det ble registrert 19 overdoser på 14 dager, sier Skjølås.

Opiater fører til overdoser

I rapporten trekkes opiater frem som stoffer som fører til flest overdoser. Dolcontin og Heroin troner øverst. I 34 % av overdosene og overdosedødsfallene er heroin involvert.

Jan Erik Skjølås sier at årsaken til mange overdoser er at stoffer blandes.

– Alle overdosedødsfallene vi hadde i fjor inkluderer opiater. I tillegg har de aller fleste som ender med overdosedødsfall i seg benzodiazepiner, som er beroligende midler. Her må vi informere rusmisbrukere om farene ved å blande ulike stoffer.

– GHB overdoser er igjen på lista. Fra 0 i 2014 – til 5 i 2015. Det er urovekkende. I tillegg hadde vi muligens 1 tilfelle av «supermanndopet», her nevnt som ecstasy, noe vi heldigvis ikke var borti resten av året.

I forrige uke meldte NRK at politiet og utelivsbransjen ser rekordstor omsetning av partydopet ecstasy og kokain. I løpet av fire helger gjorde politiet i desember 23 arrestasjoner bare i trønderhovedstaden.

Politiet og utelivsbransjen ser rekordstor omsetning av partydopet ecstasy.

I løpet av fire helger i desember gjorde politiet 23 arrestasjoner bare i Trondheim. Hver kveld blir flere personer sjekket med mistanke om besittelse av narkotika.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.