Ansatte får tariffavtale og 100.000 mer i lønn

De ansatte truet med streik hvis ledelsen ikke gikk med på kravet om tarifflønn. Til slutt ga engrosbedriften Odd Langdalen i Trondheim etter.

Lastebiler fra Odd Langdalen Frukt & Grønt Engros AS

FÅR TARIFFLØNN: Flere av de ansatte i Odd Langdalen Frukt & Grønnsaker Engros i Trondheim får nå 100.000 mer i lønn. Dette bildet er fra bedriftens avdeling i Oslo.

Foto: Roy Ervin Solstad / Transportarbeideren

Norsk Transportarbeiderforbund og Handel og Kontor har siden i januar krevd tariffavtaler for deres medlemmer som er ansatte i Odd Langdalen Frukt & Grønnsaker Engros i Trondheim. Hvis ikke, truet forbundene med full streik fra tirsdag.

Det var HK-Nytt som først omtalte saken.

– Tariffavtalens minstelønn er 213 kroner per time for lagermedarbeiderne. Den lokale lønna var fra 160 opp mot 180 kroner, sier forbundssekretær Norsk Transportarbeiderforbund, Bjørn Anders Jonassen til NRK.

Ansatte får 100.000 mer i lønn

De to forbundene sendte inn separate krav til ledelsen i Odd Langdalen Frukt & Grønnsaker Engros i Trondheim i januar, og de har meklet sammen frem til nå, opplyser Jonassen.

Bjørn Anders Jonassen

Forbundssekretær Norsk Transportarbeiderforbund, Bjørn Anders Jonassen.

Foto: Norsk Transportarbeiderforbund

Ledelsen ga rett før helga etter for kravene. Streiken er dermed avblåst – og mange ansatte går opp mye i lønn.

– Ti ansatte på lageret går nå opp over 50 kroner i timen, noe som tilsvarer en oppgang på 100.000 kroner i årslønn, sier Jonassen, som er svært glad for utfallet.

Også de kontoransatte i bedriften vil gå opp fra 10.000 til 70.000 kroner i årslønn, på grunn av tariffkravet som er sendt inn av Handel og Kontor.

– Ledelsen har vært imøtekommende

Selv om det har vært et lederskifte i bedriften nylig, synes Jonassen at ledelsen har vært ryddig og imøtekommende i en krevende prosess.

– Transportarbeiderforbundet har ikke hatt medlemmer i denne bedriften før nylig, på tampen av fjoråret. Da vi fikk nok antall medlemmer, krevde vi tariffavtale. Kravet ble oversendt i midten av januar, sier Jonassen til NRK.

– Vi opplevde nok en del motvilje i starten, men vi har hele tiden vært i en dialog. Jeg vil si at ledelsen etter hvert har vært imøtekommende. All heder til den nye daglige lederen, vi ser frem mot videre samarbeid fremover, sier Jonassen til NRK.

På mandag skal ledelsen i bedriften og de to forbundene møtes i Trondheim for samtaler.

– Jeg håper på et fruktbart og verdiskapende samarbeid med forbundene fremover, sier daglig leder, Geir Jonassen, til NRK.

Ønsker tariffavtaler ved flere avdelinger

Bedriften Odd Langdalen Frukt & Grønt Engros AS ble etablert i 1961, og betjener kunder i Tromsø, Bodø, Trondheim, Oslo, Tvedestrand, Stavanger og Bergen.

Bedriften leverer ikke til dagligvarehandelen, men til storhusholdninger.

I Bergen samarbeider selskapet med TL Måkestad AS, som har hatt tariffavtale med sine ansatte siden 2014.

Ellers er bedriftens avdeling i Trondheim den eneste hvor tariffavtale er inngått.

– Vi skal kontakte de ansatte ved de andre avdelingene i landet etter hvert, med mål om å få i land tariffavtaler i samarbeid med Handel og Kontor, sier forbundssekretær Norsk Transportarbeiderforbund, Bjørn Anders Jonassen, til NRK