Hopp til innhold

Anniken (12) er frelst på hundekjøring

Stadig flere barn driver med hundekjøring, Anniken er en av dem. Når hun blir 15 år skal hun være med i langdistanseløpet Femund Junior.

Anniken og hund

Anniken trives godt sammen med sine åtte trekkhunder.

Foto: NRK

Mange barn har begynt med hundekjøring de siste årene, det viser nye tall. I 2012 drev 402 barn i alderen fem til tolv år med hundekjøring, mens i fjor var antallet 541. Det er en økning på 34 prosent.

Anniken Holberg (12) har åtte hunder og har drevet med hundekjøring siden hun var liten.

– Hundene mine heter Trulte, Dorthe, Hyper, Himen, Zalo, Country, Oline og Storm. Til daglig forer vi hundene og slipper dem ut i området der vi bor, det blir mye bæsj å fli opp, sier Anniken.

Drømmer om Femund Junior

Anniken hundekjøring

Anniken elsker å være sammen med hundene sine, og mye av tiden går med til kos.

Foto: NRK

Trekkhundene til Anniken elsker å dra på tur, og hun vet akkurat hva som skal til for å få det beste løpet.

– Man må ha de sterkeste bakerst, og de som er smartest i hodet fremst. Hvis jeg sier høyre eller venstre, går de dit, sier Anniken.

Foreløpig nøyer Anniken seg med å øvelseskjøre i områdene rundt der hun bor,i Nerskogen i Sør-Trøndelag. Drømmen er likevel klar, når hun blir 15 år skal hun kjøre langdistaseløpet Femund Junior.

– Det ser veldig gøy ut, sier 12-åringen.

Og det er ikke Anniken alene om å synes. Presidenten i Norges Hundekjørerforbund, Knut Arne Holthe, tror dette skyldes at det er opprettet juniorklasser i både Finnmarksløpet og i Femundløpet. Begge løpene er omtrent 200 kilometer lange, og man må være mellom 15 og 17 år for å være med.

SE REPORTASJEN FRA NRK SUPER:

Anniken (12) drømmer om å være med på Femundløpet.