– Skjønner Northugs panikk etter fyllekjøringa

Komiker Anne-Kat. Hærland har selv forårsaket skandale etter fyllekjøring, og sier hun forstår at Petter Northug fikk sjokk og panikk etter bilkrasjen i mai. Hun mener likevel at han håndterte hendelsen feil.

Anne-Kat. Hærland

Anne-Kat. Hærland sier promillekjøringen for 11 år siden har satt spor hos henne.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

– Jeg hadde bare 1,2 i promille. Det er også forferdelig høyt, så da jeg leste om Northugs 1,65 tenkte jeg: "Du må ha vært komatøs", sier Hærland, som synes det er et under at Northug greide å kjøre såpass langt som han gjorde før han krasjet bilen.

– Han burde blitt sittende i bilen

Petter Northug

Northug har ikke nødvendigvis hele folket på sin side lenger.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Anne-Kat. Hærland ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel og 90.000 kroner i bot etter at hun kjørte med promille og krasjet med to biler 11. november i 2003. Hun mistet også førerkortet i to år. Saken fikk stor medieoppmerksomhet.

– Det var traumatisk og grusomt, sier Hærland i Nitimen på lørdag.

At mange synes Northug har vært lite ydmyk, tror hun skyldes at han stakk av etter bilkrasjen og ventet med å innrømme det. Komikeren og nå kokebokforfatteren mener Northug burde blitt sittende i bilen til politiet kom.

– Han burde blitt der og innrømmet det med en gang, og ikke løpt avgårde i snøen så politiet måtte følge fotsporene tilbake til leiligheten hans.

– Helt grusomt å gjøre noe slikt

bilde

Petter Northug totalvraket denne bilen da han kjørte i beruset tilstand og krasjet med et autovern på Byåsen i Trondheim i mai.

Foto: Henrik Sundgård

Hærland tror folk følte at Northug innrømmet fyllekjøringen først når han ikke hadde noe valg.

– Jeg forstår hvorfor han forsøkte å dytte det unna så lenge som mulig, for det er helt grusomt å gjøre noe slikt. Selv kjører jeg nå ikke bil på to dager hvis jeg har drukket vin.

Det er 11 år siden Hærland ble tatt for promillekjøring, men hendelsen har satt varige spor.

– Jeg har nærmest panikk. Jeg tør ikke engang kjøre til butikken hvis jeg tok et glass vin klokka fire dagen før, sier hun.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Northugs manager for en kommentar.

LES: Hærlands fyllekjøring til Kringkastingsrådet