NRK Meny
Normal

Anmelder kommunen etter dødsfall

Tre søsken vil anmelde Levanger kommune etter at den 47 år gamle broren ble funnet omkommet i Vuddudalen mellom Åsen og Stjørdal lørdag.

Leteaksjon Åsen

Store styrker lette etter den savnede mannen fra han forsvant torsdag til han ble funnet lørdag formiddag.

Foto: Næss, Terje / NTB scanpix

Søsknene mener det var for få ansvarlige personer som passet på turfølget som den autistiske og hørselshemmede broren var en del av.

– De har vel brutt noe når de ikke har skaffet nok folk når de dro på tur, sier Marit Mohrsen Pettersen. To personer til å passe sju brukere på tur i fjellet er uforsvarlig lite, synes hun.

– De kunne kanskje dratt på en annen plass med brukerne enn opp på et fjell.

Ventet på svar i to døgn

Marit Mohrsen Pettersen

Marit Mohrsen Pettersen er den avdøde 47-åringens søster.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Det var ved 12:30-tiden torsdag at broren kom bort fra turfølget sitt. Han var bruker ved et dagtilbud i Levanger og forsvant etter en tur oppe på Skordalsvola i Åsen.

– Jeg tenkte mitt. De finner han vel, men ikke levende. Da tenkte jeg på det berget nedenfor, forteller søsteren.

Broren beskrives som snill, blid og glad i mennesker. Han var i fysisk god form og kunne gå langt, men hadde en høy grad av autisme, ifølge familien.

– Han måtte jo ha tilsyn hele tiden, forklarer Pettersen, som ikke visste at han var på tur før hun ble varslet om at han var meldt savnet.

Funnet av redningshelikopter

Leteaksjon Åsen

Redningshelikopter ble tidlig koblet inn i søket. Det var mannskapet på helikopteret som fant mannen.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Over hundre frivillige og omlag 130 personer fra politiet, Røde Kors, Norges redningshunder og Forsvaret deltok i leteaksjonen. Klokka 10:40 lørdag ble 47-åringen funnet omkommet i et bratt og vanskelig tilgjengelig terreng av et redningshelikopter.

– Det er vondt og trasig at det måtte gå bort en av sånne grunner. Han var jo fysisk frisk utenom det andre, sier søsteren.

Fylkeslegen gransker dødsfallet

– Det er ei forferdelig tragisk og trist hendelse, sier fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Kverkild. Hun har startet rutinemessige undersøkelser, noe som er vanlig ved uventede dødsfall.

– Vi har allerede opprettet et revisjonsteam, vi får dokumentasjon av kommunen i morgen og så skal vi intervjue folk i kommunen på onsdag, sier fylkeslegen.

Hun er opptatt av å få kartlagt hvilke risikovurderinger som ble gjort i forkant og hvilke vurderinger som lå til grunn for bemanningen på turen.

– Vi konkluderer når vi har innhentet alle opplysninger, sier Kverkild.

Familien til mannen som omkom på Åsenfjellet i Levanger lørdag, vil anmelde saken. De mener det var for få som passet på de utviklingshemmede og ønsker at politiet ettergår saken.

Mener det var for få ledsagere med på turen der broren omkom.

Gjennomgår rutiner

Levanger kommune varslet raskt en gjennomgang av sine rutiner etter at 47-åringen var funnet omkommet.

– Jeg har full forståelse for den fortvilelse og sorg som pårørende føler i forbindelse med det som har skjedd. Ut over det kan jeg ikke kommentere anmeldelsen, sier ordfører Robert Svarva.

Kommunen ønsker nå å ha fokus på gjennomgangen av rutiner og systemer for å hindre lignende hendelser.

– Dette er ei etablert turgruppe som har vært på mange fine turer i mange år. Så fikk den dessverre et svært tragisk utfall den turen her. Det må vi se på slik at vi kan sikre dette bedre i framtida, sier Svarva.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Femte året med spel i år
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.