Hopp til innhold

Anmelder hærverk på helleristning

I løpet av sommeren har noen risset med stein i en helleristning i Sørli i Lierne kommune. Saken er nå meldt til politiet som har startet etterforskning.

Helleristning i Lierne

Noen har trolig brukt en stein og rammet inn helleristningen ved Nytjønnbekken i Sørli.

Foto: Statens naturoppsyn

Flere tusen år gamle helleristninger finnes mange steder i Norge, og de er minner tilbake til en tid før menneskene skrev ned sine tanker og oppfatninger av livet.

Lakkavatnet

Motivet på berget i Sørli er en elg eller en rein, og kan settes i forbindelse med en eldgammel fangsttradisjon i området. Helleristingen ligger sør for Lakkavatnet inne i Blåfjella Skjækerfjella nasjonalpark.

– Det ble oppdaget i sommer av en av våre oppsynsmenn, og det ser ut til at det er brukt en stein til å risse i berget rundt selve figuren, sier oppsynsmann Nils Vidar Bratlandsmo i Lierne fjellstyre til NRK.

Ødela i Stjørdal

Slike kulturminner er fredet, og skal ikke vandaliseres på denne måten. Derfor er det straffbart. I Stjørdal ble også en helleristning ødelagt tidligere i år. Også det ble anmeldt og etterforsket av politiet.

– Slike steder skal få være i fred, og vi meldte med en gang fra til Statens naturoppsyn som senere meldte saken til politiet, sier Bratlandsmo.

Lensmann Jørn Ove Totland bekrefter overfor NRK at de har mottatt anmeldelse og at de etterforsker saken.