Gutten har vært på rømmen fra barnevernet i flere måneder.
Anmelderen er en venn av familien. Hun mener barnevernet har gjort store feil og splittet opp en familie uten gode nok grunner.
Mest av alt mener hun at barnevernet ikke har tatt seg av omsorgen for gutten etter at de tok ham fra familien.
– Brutal behandling
Hun legger vekt på at dette skjedde på det hun mener er en brutal måte og at oppfølginga har vært like skremmende dårlig. Senest torsdag 29. november da gutten hadde søkt tilflukt hos far og politiet kom for å ta ham med seg.
Gutten hoppet ut av vinduet og er fremdeles på flukt, men på et sikkert sted, ifølge anmelder.
Dette er en av tre episoder som er nevnt i anmeldelsen.
Den første var i 2010. 16-åringen beskriver den som meget dramatisk.
– Jeg og pappa skulle kjøre til butikken. Da kom politiet og barnevernet og stoppet oss. Jeg nektet jeg å gå ut. Vi låste døra, så knuste de ruta og dro meg ut, sier han til NRK.no.
Han ble fraktet til en institusjon som han har rømt fra flere ganger, og blitt hentet med politi og makt.
– Jeg er på rømmen til jeg får flytte hjem.
Ingen tillit til barnevernet
Han sier at alt som har skjedd har ført til at han ikke har noen tillit til barnevern og politi. Hans uttalte ønske er å få bo hjemme og gå på skole.
– Barnevernet har gjort livet verre for meg. Måten de kom og hentet med på tok meg fysisk og psykisk, sier han stille.
Historien sett fra guttens side er med andre ord dyster. Familien er revet opp, i to år har han vært på institusjon har overhodet ikke har trivdes på.
Og nå er altså kommune og politiet i Klæbu og på Heimdal i Trondheim anmeldt for grov uforstand i tjenesten. Anmelderen krever også at barnevernsansatte, rådmann og kommunalsjef i kommunen må gå.
Avviser anmeldelsen
– Anmeldelsen er fullstendig grunnløs, sier rådmann i Klæbu Olaf Løberg.
Han vil ikke gå inn i sakens detaljer og viser til taushetsplikten.
– Det jeg kan si er at alle slike saker har minst to sider. Fakta framstilles høyst ulikt, men det er viktig å vite at dette behandles av fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker. Her har partene advokater. Det er de som fatter mest mulig objektive vedtak, sier Løberg.
Nå skal saken opp i retten. Nå er den fremmet av 16-åringens familie.
– Vi er positive til at partenes syn blir vurdert på nytt, sier Løberg.
– Men hva med omsorgen for gutten? Han er på rømmen.
– Jeg har tillit til systemet og våre ansatte og de eksisterende vedtak fra fylkesnemnda. Vedtak vi som kommune ikke kan overprøve, sier han og legger til:
– Generelt kan jeg si at saker er vanskelige når vedtakene fra barnevernet blir motarbeidet. Det kan være slik at mindreårige ikke alltid vet hva som er best for dem. Vi melder fra til politiet og de gjør sine vurderinger.
Har tillit
Rådmannen har tillit til systemet og han har hele tida fått orienteringer om hvordan saken er behandlet innen barnevernet.
– Hva med kravet om barnevernets og din avgang?
– Det får ordfører og eventuelt kommunestyret ta stilling til. Jeg har tillit til mine ansatte. Jeg opplever at saken har blitt behandlet ryddig. Anmeldelsene for øvrig er det opp til politiet å finne ut av, sier rådmannen.
Ordfører i Klæbu Jarle Martin Gundersen sier han har tillit til rådmannen og systemet. Han vil ikke kommentere detaljer i saken. Her er det taushetsplikt.
– Jeg føler vi har gjort det rette. Rådmannen har gjort jobben og han har blitt informert hele tida. Det stoler jeg på, sier Gundersen.
Politiet har ennå ikke registrert anmeldelsen.
Han er 16, hun er 17. De har begge rømt fra en barnevernsinstitusjon tidlig i høst. Han er stadig på rømmen, hun har fått flytte hjem. Sendt 25. oktober i God ettermiddag Trøndelag.