Animasjonsfilm om dødsbrann

Kripos har laget en animasjonsfilm om en brann på Bratsberg i Trondheim som krevde to menneskeliv.

Brann Bratsberg
Foto: NRK

Det er første gang dette brukes i en Kripos-etterforskning. Håpet er at filmen kan bidra til å avsløre hva som skjedde, skriver Adresseavisen. Sønnen til de omkomne er siktet for mordbrann.

Motstridende konklusjoner

Natt til 12. september i fjor brant gården Kvål Nedre ned til grunnen. Et ektepar på 75 og 72 år omkom i brannen. Den 48 år gamle sønnen deres bodde også på gården, men klarte å redde seg ut. Han ble pågrepet dagen etter brannen. 

Bakgrunnen for pågripelsen skal blant annet være at han tidligere er anmeldt for trusler mot sin ekskone. Han skal ha sagt at "noe forferdelig" skulle skje.

Siktede har hele tiden nektet straffskyld. Fem rapporter er utarbeidet i etterkant. To av dem, blant annet en Kripos-rapport, konkluderer med at brannen sannsynligvis var påsatt. De øvrige tre, blant annet en rapport fra Sintefs branntekniske avdeling, konkluderer med at en elektrisk feil er en sannsynlig årsak.

- Et hjelpemiddel

Animasjonsfilmen fra Kripos er laget på oppfordring fra politiet i Trondheim. Den vil inngå i politiets etterforskningsmateriale, bekrefter etterforskningsleder Terje Lund overfor avisen. Hva filmen viser og hvilke rapporter den er basert på vil ikke Lunde kommentere.

- Vi har sett videoen, men jeg vet ikke om det er den endelige utgaven vi har fått presentert, sier Lunde.

- Et falsum

Den mordbrannsiktedes forsvarer, Gard Lyng, har ikke sett videoen, men mener at filmen må ta hensyn til den rettsoppnevnte rapporten fra Sintef. Hvis ikke vil den være et falsum som prøver å bevise noe som ikke er bevist, sier Lyng.

Ifølge advokaten styrket rekonstruksjonen av 48-åringens flukt hans forklaring. Lyng mener det er på høy tid at politiet frafaller siktelsen mot hans klient.

- Politiet må ta inn over seg at bevismateriale tilsier at det er en teknisk årsak til brannen og at saken mot min klient bør henlegges. Han har hatt mordbrannsiktelsen hengende over seg i nærmere ett år. Siktelsen virker direkte nedbrytende på min klient, sier forsvareren. 

Vurderer tiltale

En jurist vurderer nå om det er grunnlag for å ta ut tiltale, bekrefter Terje Lunde. Etterforskningslederen tror det nærmer seg en avklaring og synes ikke at ett års etterforskning er langt tid fordi saken er så omfattende.

Siste fra Trøndelag