Selbekk hyller muslim-humor

Den profilerte kristne redaktøren Vebjørn Selbekk sier det var feil av han å støtte en blasfemiparagraf i det norske lovverket for ti år siden. I dag er han ikke i tvil om at satire og humor aldri bør rammes av lovparagrafer.

Vebjørn Selbekk
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Dagen i dag er et lyspunkt i ei mørk uke, sier Vebjørn Selbekk. Charlie Hebdo kommer ut. Det de muslimske ekstremistene prøvde, å tvinge den til taushet, lyktes ikke. I dag kommer avisa, som normalt har et opplag på 50-60.000, ut i opplag på 3 millioner eksemplarer. Det viser styrken i det franske samfunnet. Alle har stilt opp og gitt sin støtte, også økonomisk, slik at avisa kom på gata.

Lange køer i Paris for å kjøpe Hebdo

Det var lange køer foran bladkioskene i hele Frankrike i dag.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Viktig å ikke la seg tvinge til taushet

Selbekk innrømmer at han en gang støtta at det fortsatt skulle være en straffeparagraf mot blasfemi i det norske lovverket.

– I et svakt øyeblikk i 2004 tillot jeg meg å skrive en leder til støtte for Bondevik-regjeringas syn i den saka, og hevda at vi trengte en blasfemiparagraf. Det har jeg angra på, sier han til NRK i dag.

–Jeg har lært, vi trenger ikke en slik paragraf, til vern for ekstremister, sier Selbekk til NRK Trøndelag.

Drapstrua en rekke ganger

Humoren skal ha fri veg, enda om det kan virker støtende på enkelte, hevder den kristne redaktøren i dag.

Vegard Selbekk blei i 2006 stående nokså aleine etter at han som redaktør i det kristne avisa Magazinet trykte Jyllandspostens svært omdiskuterte Muhammedkarrikaturer. Han blei drapstrua en rekke ganger og fikk såpass sterkt press mot seg, at han og familien fikk ei tøff tid.

I dag er Selbekk midt i sentrum for karrikaturstriden igjen. I dag som redaktør i den kristne dagsavisa Dagen i Bergen.

Nekter å gi etter for ondskap

Sterkt engasjert roser han det franske samfunnet etter terroren for ei uke siden.

– Man lar seg ikke bringe til taushet av disse som har gjort blodsutgytelser og drap til en form for gudsdyrkelse. Og han fortsetter:

– Vi kan ikke gi etter for ondskap, kan ikke la frihetsbegrepene vike. Vold og terror og trusler om dette, kan ikke bli en del av beslutningsgrunnlaget i frie samfunn og i frie redaksjoner, sier den profilerte redaktøren som opprinnelig er fra Meråker - ei uke etter den tragiske angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Den viktige friheten er ikke til salgs, uansett hvor mye man brenner og dreper og herjer.

Selbekk ser for seg en veldig lang periode der den aggressive islamismen vil gå til angrep på Vesten og vestlige verdier, men vil ikke gå med på han - eller Vesten, nå hater tilbake:

–Jeg prøver i alle fall å ikke hate noen.