Normal

Anerkjente fotografer på Rosa Sløyfe aksjon

Mange ville bli tatt bilde av da aksjonsledelsen fokuserte på viktigheten av å kjenne sin familie og vite om det kan være arvelig brystkreft.

Rosa sløyfe aksjon

Fotograf Lasse Berre hadde det travelt i Trondheim lørdag. Mange familier og venner ville bli avbildet helt gratis.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

I to timer ble familie og venner fotografert gratis på torget i Trondheim i forbindelse med en av mange markeringer av Rosa Sløyfe aksjonen som pågår over hele landet i oktober.

– Opplysning og bevisstgjøring om brystkreft er viktig. Da stiller vi opp, sier en av fotografene, Lasse Berre.

Gentest viktig

Aksjonsleder Petter Spolén

Aksjonsleder Petter Spolén i Kreftforeningen sier det er viktig å kjenne sin slekts sykdomshistorie og om det kan være arvelig brystkreft i en familie.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Aksjonsleder Petter Spolén i Kreftforeningen er opptatt av å informere om viktigheten av å få en genetisk veiledning om det er mistanke om arvelig brystkreft i en familie.

– Vi ser at enkelte familier opplever en opphopning av brystkreft i sin familie. Det kan være arvelighet, men det trenger ikke være det.

– Hvis man frykter og har mistanke om arvelighet anbefaler vi å ta en gentest og få genetisk veiledning, sier Spolén.

Han sier tre grupper er kvalifisert for å få en slik test: Om en person med brystkreft eller eggstokkreft er under 50 år eller om det er to nære slektninger som i gjennomsnitt er 55 år. Eller om det er tre eller fire tilfeller med brystkreft i familien.

Tror flere har genfeil

Han sier at 5000 kvinner er bærere av genfeilene.

– Vi tror det er dobbelt så mange og vi ønsker at de skal bli identifisert. Da er det viktig å gå til legen sin å få genetisk veiledning, sier han.

Rosa Sløyfe aksjon

Mange ville bli tatt bilde av på Rosa Sløyfe dagen i Trondheim lørdag.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Viktig kampanje

Bak en rosa ramme ble mange flotte bilder tatt i Trondheim sentrum lørdag. Bak kamera var Trondheims-fotografene Trine Melhus, Mari Vold, Lasse Berre og GT Neergård.

– Rosa Sløyfe er en viktig kampanje. Dette stiller vi mer enn gjerne opp på.

Fotografene fra venstre GT Neergård, Trine Melhus, Mari Vold og Lasse Berre.

Fotografene vil bidra til bevisstgjøring om brystkreft og at det er viktig å kjenne sin slekts sykdomshistorie. Fra venstre GT Neergård, Trine Melhus, Mari Vold og Lasse Berre.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK