Hopp til innhold

Andrine knakk ryggen pga feil bilbeltebruk

40 prosent av dem som omkommer i trafikkulykker har ikke bilbelte på, eller bruker det på feil måte. Det viser statistikk for de siste årene fra Statens vegvesen.

Andrine Granheim

Andrine Granheim overlevde en alvorlig trafikkulykke.

Foto: Magnhild Øwre/NRK

Uten bilbelte

Mange dør i trafikken fordi de ikke bruker bilbelte, eller bruker det feil.

Foto: Anne Torhild Nilsen/NRK

18 år gamle Andrine Granheim opplevde en alvorlig trafikkulykke for to år siden. Hun bruke bilbeltet feil, og fikk et brudd i ryggen.

Under armen

– Jeg hadde på meg beltet under armen fordi det er mer behagelig enn å ha det over. Jeg visste ikke risikoen, og måten jeg hadde på meg beltet på, ga meg en trøkk i ryggen som gjorde at jeg fikk brudd, forteller hun til NRK.

18-åringen fryktet for et liv i rullestol, men kom seg heldigvis på beina igjen.

– I starten var det ikke helt mulig å si om jeg ville kunne gå igjen. Det var en stor risiko med det bruddet jeg hadde, og det kunne gått mer utover nervene enn det gjorde, forteller hun.

40 prosent av dem som døde i bilulykker i Norge brukte altså ikke bilbelte eller brukte belte på feil måte. Det viser Statens vegvesens egen statistikk for perioden 2005 til 2014.

– Det er et altfor stort tall, mener senioringeniør i Statens vegvesen, Bjørn Wiik.

– Ikke stramt nok

Bjørn Wiik tror mange stresser en del mår de setter seg inn i bilen og skal ta på seg bilbeltet.

– Det går vel litt fort når vi setter oss inn for å ta på beltene. Vi vet ofte ikke hvor viktig det er at beltene blir brukt på rett måte. Den største feilen er at de ikke sitter stramt nok. Om vinteren har vi på mye klær som gjør at beltene ikke kommer tett nok inntil kroppen. Da blir man ikke godt nok festet, og kan bli kastet for langt fram ved en kollisjon, advarer han.

Så langt i år har sju personer omkommet i den trønderske trafikken. Det er ikke klarlagt om feil beltebruk har vært en medvirkende årsak til disse dødsulykkene.