Hopp til innhold

Andrine (19) brukte bilbeltet feil – brakk ryggen

95 prosent av alle nordmenn bruker bilbelte, men mange dødsulykker i trafikken skyldes at folk bruker beltet på feil måte. Statens vegvesen tar selvkritikk for at de ikke har fokusert nok på dette.

Andrine (19) brakk ryggen etter feil bruk av bilbelte. Her får du viktige huskeregler for beltebruk.

Andrine Granheim satt i baksetet på bilen som frontkolliderte i 2013. Hun fikk et alvorlig brudd i ryggen, på grunn av feil beltebruk. Andrine hadde bilbelte under armene.

Andrine brakk ryggen

Andrine Granheim satt i baksetet på bilen som frontkolliderte i 2013. Hun fikk et alvorlig brudd i ryggen, på grunn av feil beltebruk.

Foto: Mari Svenning

– Jeg visste ikke at jeg hadde bilbeltet på feil. Jeg trodde ikke det gjorde noen forskjell, forteller 19 år gamle Andrine Granheim.

Hun satt i baksetet av en bil som frontkolliderte like ved hjemplassen i Verdal for snart fire år siden. Beltet var på, men hun hadde det under armen. Dette førte til at hun brakk ryggen.

På sykehuset fikk hun beskjed om at bruddet i ryggen kunne vært unngått dersom hun hadde brukt beltet riktig.

– Jeg trodde ikke det gjorde noen forskjell. Det var mer behagelig å ha beltet slik jeg hadde det. Det var utrolig dumt å ha det sånn, men jeg visste ikke bedre, sier Granheim.

Mange bruker beltet feil

– Vi hører at det er viktig å bruke bilbelte, men det er også utrolig viktig å ha det på riktig, sier Granheim, som synes det er altfor lite fokus på akkurat dette.

Helge Stabursvik

Helge Stabursvik i Statens vegvesen.

Foto: Mari Svenning

Tall fra Statens vegvesen viser at fire av ti drepte i trafikken ikke brukte bilbelte, men i disse tallene ligger også feil bruk av bilbelte. Statistikken har vært jevn over flere år, noe som bekymrer Statens vegvesen. De tar også selvkritikk.

– Kampanjene har gått på bruk av bilbelte, men vi har nok ikke fokusert like mye på riktig bruk. Det budskapet har vi kanskje ikke vært så flinke til å få fram, sier Helge Stabursvik i Statens vegvesen.

Han håper nå flere blir oppmerksomme på riktig bruk av bilbelte.

– Det er veldig trist når vi tenker på at enkle midler kunne berget liv eller ført til mindre skader, sier Stabursvik.

Viktig tema

I Verdal har Andrine kommet seg på føttene igjen, men ryggen blir kanskje aldri helt bra. Selv har hun engasjert seg rundt temaet og deltatt på flere minnemarkeringer for trafikkofre, hvor hun har delt egne erfaringer.

– Jeg vet at det er mange som ikke vet dette. Det er viktig informasjon og et budskap jeg vil være med å fremme. Jeg vet hvor viktig det er og hvor mye det kan utgjøre, sier hun.