Blir ikke lei av å lage Påskelabyrinten

Viggo Valle er klar for den 27. utgaven av Påskelabyrinten. Etter så mange år har han ennå ikke gått lei.

Viggo Valle er klar for påskelabyrinten

Viggo Valle gleder seg til en ny runde med Påskelabyrinten. Programmet hører du på NRK P1 og P1+ kl. 10.05 mandag 14. april til og med påskeaften 19. april.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Jeg får så mye respons fra folk som sier de har forberedt seg og gleder seg til Påskelabyrinten. Det er jo såpass smigrende at det å gå lei blir jo veldig feil, forteller Viggo Valle.

Med et gjennomsnitt på 900.000 lyttere per program, kan man trygt si at Påskelabyrinten er enormt populær.

– Det er jo veldig stas å være programleder for et program som er så populært og har skapt så mange tradisjoner hos folk. Jeg blir veldig ydmyk overfor oppgaven. «At det er så mange som gleder seg til dette blir litt sånn wow», smiler Valle.

– Som en slags rus

I dag står Viggo Valle i studio, igjen klar til å stille spørsmålet «Kor ska vi reis hænn nu?».

– Når kjenningsmelodien går, og klokka er fem over ti – da er det nesten som en rus. Da er hele opplegget klart, og jeg gleder meg bare til å dele forhåpentligvis finurlige oppgaver med lytterne.

Første oppgave ble presentert palmesøndag.

– Det er for at folk skal bli trigget til å ringe inn, forteller Valle.

Han kan selvfølgelig ikke røpe hvor skatten ligger.

– Tradisjonelt sett er skatten på et sted som er forbundet med noe positivt, noe som skjer som hele Norge er opptatt av. Slik blir det nok i år også, såpass mye kan jeg si.

Han kan også avsløre at det er stortingspresident Olemic Thommessen som åpner årets påskelabyrint.

Passerer 1900 oppgaver

Viggo Valle

Viggo har hatt stor suksess med Påskelabyrinten. Her fra en tidligere anledning.

Foto: Helge Helgheim / NRK

Etter seks uker med forberedelser er Viggo Valle nå ferdig med alle oppgavene. Den siste oppgaven ble lest inn på torsdag.

– Idéplanene har vært ferdig en måneds tid, med tanke på at jeg vet hvor vi skal. Og så er det jo noen oppgaver som har blitt byttet ut, fordi jeg kommer på en bedre idé.

Valle har opp gjennom årene presenterte 1873 oppgaver for lytterne. Han lager 70 hvert år, og vil dermed passere 1900 oppgavene under årets påskelabyrint.

– Det er alltid knyttet en spenning til om jeg klarer å lage 70 oppgaver hvert år. Det har jeg heldigvis klart, så den kilden har ikke tørket inn enda, spøker Valle.

Han forteller at han går inn en slags boble når han skal komme opp med ideer.

– Når jeg går inn i den boblen så tenker jeg oppgaver ut ifra alt rundt meg. Det kan være noe jeg hører, ser, leser – og fra folk jeg treffer. Alt blir forsøkt omgjort til oppgaver.

Vil unngå at folk googler

Påskelabyrinten har alltid vært et innringer-program, men Viggo forteller at også påmelding via nett er viktig.

I Påskelabyrinten på nett logger vi hvor lang tid folk bruker, og hvor mange steg de tar før de kommer i mål. Når oppgavene er løst, får deltakeren mulighet til å sende inn denne informasjonen samt svare på hvorvidt de ønsker å delta på radioen. Så velger vi ut de vi tror kan være gode kandidater til å være med på lufta.

Valle forteller at de har utfordringer med velge ut kandidater til Påskelabyrinten, men at de har blitt flinkere til å luke ut de siste årene.

– Vi opplever at folk googler og at folk organiserer seg i team. Ideen bak Påskelabyrinten er at du skal få en rekke opplysninger som du må kombinere til et svar ved å resonnere deg fram. Hvis du bare sitter og trykker på tastaturet blir jo det helt feil.

Om tre år fyller Påskelabyrinten 30 år. Før den tid kan Valle gå av med avtalefestet pensjon.

– Ingenting er avgjort ennå, men det er fristende å si at jeg skal holde på med Påskelabyrinten helt til programmet fyller 30 år.

Påskelabyrinten kan du høre på NRK P1 og P1+ fra mandag 14. april kl. 10.05. Hvis du ikke får det med deg på radioen, finner du podkaster her: http://podkast.nrk.no/program/paaskelabyrinten.rss