Hopp til innhold

Alt for Lennon i Trondheim

Nå kan du få opptre med en Beatles-vri, på scenen, under feiringa av John Lennons 70-års dag. Den største markeringa i Norge, sier mannen bak.

Toralf Høyer-Hansen

– Lennon var vårt århundres personlighet, sier Toralf Høyer-Hansen og inviterer til fest.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Toralf Høyer-Hansen arbeider i Trondheim kommune, i avlastingstjenesten for barn og unge. Han vet ikke helt hva det var som satte i gang Beatles-feberen i hans sjel, men den har klort seg kraftig fast.

– Vi skal markere 70-årsdagen til mannen som kanskje er forrige århundres personlighet, sier Høyer-Hansen.

– Og dessuten feirer vil 50 årsdagen til verden største popgruppe, føyer han til med kraft og trykk og glød i øynene, selv om John Lennon er død og Beatles oppløst for lengst.

Satser stort

Beatles-klubben i Trondheim «Across the universe» står bak, og de lover faktisk en stor feiring, markant og større enn andre steder i landet.

– Ja, ja, vi skal bruke en hel dag, sier Høyer-Hansen.

Med utstilling, quiz, paneldebatt og en konsert.

– Gedigen konsert, sier han.

– Jaha?

På Blæst. Programmet er hemmelig, ennå, men vi røper at Ulf Risnes og Askil Holm kommer. Dessuten stiller Øyvind Holm med band, Plastic home band og mye mer.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

Video Pål Bang-Hansen intervjuer John Lennon

Liten plass

Konserten er på Blæst. Der er det plass til 300.

– Er det nok da?

– Folk har spurt etter billetter allerede ja, men denne uka, uke 35, er de lagt ut for salg, sier Høyer-Hansen.

– Og hvorfor er Beatles så viktig for deg?

– De startet før jeg ble født, men, nei, det ble sånn. Ei fantastisk gruppe som har påvirket kultur og musikk og mye annet.

Fanget som tiåring

Og mye annet er det, nede i kjellerstua hos Høyer-Hansen på Angeltrøa i Trondheim. Et lite rom med ei stor samling av effekter, alt fra Beatles-puslespill til orginale kopier av gitarene og utstyret gutta brukte. Det meste fra 60-tallet. Mye er orginalt.

Rommet er ikke stort, men et betydelig lerrett, en framviser, de nødvendige lydremedier og jukeboks er på plass. Her kan Beatles ta over stemninga på sekunder. Og det har de gjort, ofte.

– Flere legendariske personer med Beatles-tilknytning har vært her, som for eksempel den første trommeslageren i Beatles, han som ble avsatt, folk i den første gruppa til John Lennon og flere andre typer, sier Høyer-Hansen, uten å lage noe stort vesen ut av det. Han har reist betydelig mange ganger til Liverpool og møtt Beatles-folk av ulike kategorier.

– Artig, sier han og ser rimelig fornøyd ut.

Toralf Høyer-Hansen

Mange klenodier er samlet i kjellerstua på Angeltrøa i Trondheim.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Legendarisk låt

– Favorittlåt?

– Nja, det er et vanskelig spørsmål. «Strawberry fields forever» har mye.

Dette er låten som faktisk har grepet mange Beatles-fans kraftig. Den har en morsom historie i bandets psykedeliske periode.

Den ble laget av to ulik innspillinger med ulik hastighet og ulikt tonelag. Det var en umulig ambisjon å slå de dem sammen, men like fullt. Det gikk. Her kan du høre hvordan:

Porten til Strawberry Field

Porten til Strawberry Field.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Siste fra Trøndelag