Hopp til innhold

Alle reirene fulle av plast: – Fryktelig trist

Natur og ungdom liker ikke TV-bildene fra Froan på Trøndelagskysten som flommer over av plastsøppel.

Natur og Ungdom

Leder i Natur og Ungdom i Sør-Trøndelag, Alexander Rambech, er glad for at noe gjøres for å fjerne plastbergene i skjærgården på Frøya.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

Bare i sommer er det blitt ryddet unna 130 kubikkmeter plast på en liten del av det 400 kvadratkilometer store naturreservatet Froan i skjærgården på Frøya i Sør-Trøndelag.

Plasthaugen som samles inn økes for hver dag.

Fryktelig

Leder i Sør-Trøndelag Natur og Ungdom, Alexander Rambech, synes funnene er trist. Samtidig er han glad for at noe skjer for å få fjernet plastbergene i skjærgården.

– Det er fryktelig trist å høre at vi har forsøplet verden vi bor i så mye som vi har gjort. Samtidig blir jeg veldig motivert når jeg ser alle som gjør et godt arbeid med å rydde opp. Det er viktig å sette søkelys på det marine søppelet, sier Alexander Rambech i Natur og Ungdom.

På en holme ligger 50 skarvreir. Alle er smekkfulle av plast og kilometer på kilometer med plastfibre.

Odd Arne Arnesen er daglig leder ved Mausund feltstasjon som hittil i år har samlet inn over 130.000 liter plastsøppel.

Plastmengden som samles inn øker for hver dag.

Plastmengden som samles inn øker for hver dag.

Kan ikke rydde alt for hånd

Inntrykket er at det er mye mer plast enn vi først antok. Mye mer. Det øker hver dag. Det er tusener på tusener med kubikk. Det er gjort noen beregninger. Bare i Frøya kommune snakker vi kanskje om 11.000 kubikk plast, sier Arnesen.

Oppryddingsprosjektet er et samarbeid mellom Mausund feltstasjon og Miljødirektoratet og skal pågå til februar 2018.

Natur og Ungdom mener det er på tide med tiltak.

– Det er en stor jobb. Man kan ikke rydde alt for hånd. Båter og trålere kan også fange plastikk før det blir til mikroplast. Noe av det viktigste er å unngå unødvendig plastemballasje. Og vi kan bruke nedbrytbar plast og ikke bare bioplast, sier Alexander Rambech i Natur og Ungdom.