Aldri har det vært så mye ny musikk i Spelet

Simen Revholt lette etter nye musikalske uttrykk til Spelet. Løsningen ble kontakt med en folkemusiker fra Verdal.

Musiker på Stiklestad.

Det er to store musikalske endringer til årets spel på Stiklestad. Den ene er at strykerne er borte fra orkesteret, og at all Spelmusikken blir framført av et stort orkester med blåsebesetning.

Den andre store endringen, er at det er enda et orkester med i Spelet. Det er en kvartett med fiolin, cello, gitarer og bukkehorn og diverse andre instrumenter. De spiller musikk med tydelige røtter i folkemusikken.

Orkester på scenen

Nytt av året er altså et orkester som er plassert på scenen. De spiller noe av Paul Okkenhaugs musikk, men bidrar mest med toner fra den nordtrønderske folkemusikkarven.

Simon Revholt

Simon Revholt er ny musikalsk leder på Stiklestad.

Foto: Stiklestad Nasjonale Kultursenter

– Slik jeg har tolket Paul Okkenhaug, så er mye av musikken hans inspirert av den lokale folkemusikken. Og for å lære meg litt om den, har jeg brukt Einar Olav Larsen, sier Simon Revholt, som er den nye musikalske lederen på Stiklestad.

– Einar Olav Larsen er jo et levende leksikon på området, og den kunnskapen jeg har fått fra ham har vært viktig for hvordan det endelige musikalske uttrykket ble.

Tilbake til blåsere

En annen konsekvens av samarbeidet har blitt at Einar Olav Larsen har fått en plass i det lille orkesteret, og at han skal åpne hele forestillingen med fiolinspillet sitt.

– Vi hadde et ønske om et orkester som kunne være en kontrast til det store orkesteret. Dette ga oss også muligheten til å bruke musikk som underlag til handlingen i Spelet. Jeg er vant til å jobbe i teater der vi ofte bruker musikk for å legge farge til handlingen. Det føltes helt naturlig å ta med det uttrykket hit, sier Revholt.

Spelet om Heilag Olav ble oppført første gang i 1954, og Paul Okkenhaugs musikk har de fleste åra blitt framført av en blåsebesetning. Men de siste åra, under dirigent Ole Kristian Ruud, har musikken blitt mer symfonisk, med mye bruk av strykere i besetningen. Nå går man tilbake til kun å bruke blåsere i hovedorkesteret.

Spelorkester, stiklestad

Spelorkesteret fra venstre: Frida Fredrikke Waaler Wærvågen, Bendik Lund Haanshus, Einar Olav Larsen og Hildegunn Øiseth.

Foto: Bjørn Solli / NRK