Hopp til innhold

Akuttkirurgien berget i Namsos

Helse- og sosialminister Bent Høie (H) gjorde det fredag klart at Sykehuset Namsos fortsatt skal ha akuttkirurgi i framtida. Det til tross for at sykehuset egentlig har et for lavt befolkningsgrunnlag for å opprettholde funksjonen.

Luftambulansen i Namsos

Sykehuset Namsos får beholde akuttkirurgien også i framtiden.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Arne Flaat

Arne Flaat er direktør i Helse Nord-Trøndelag og har ansvaret for sykehusene i Namsos og i Levanger.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Både ansatte ved sykehuset og flere politikere var samlet i spenning da Bent Høie fredag formiddag presenterte regjeringens nasjonale helse- og sykehusplan . Akuttfunksjonen ved Sykehuset Namsos har vært under press.

60.000 innbyggere

Årsaken er at regjeringen har satt som mål at regionen bør ha minst 60.000 innbyggere for å opprettholde akutten, mens Sykehuset Namsos har et nedslagsfelt på rundt 45.000 mennesker.

– I dag er vi glade for at regjeringen har hørt på våre argumenter gjennom de siste årene. Vi har lange avstander i denne regionen, og vi samarbeider godt med sykehusene rundt oss, slo direktør Arne Flaat i Helse Nord-Trøndelag fast da den gledelige beskjeden ble lagt fram.

Flaat understreket at helseforetaket har jobbet mye for å overbevise regjeringen om hvor viktig akuttfunksjonen er for Sykehuset Namsos og befolkningen i regionen som sokner til sykehuset.

Høyres landsmøte

Tone Wilhelmsen Trøen

Tone Wilhelmsen Trøen er Høyre-politiker i Stortingets helse- og omsorgskomite.

Foto: Stortinget

– Ja, det er vel den eneste gangen jeg har deltatt på Høyres landsmøte for å overbevise politikerne der, sa Senterparti-politikeren Arne Flaat til stor latter fra de frammøtte.

Tone Wilhelmsen Trøen er Høyres fraksjonsleder i Stortingets helse- og omsorgskomite, og var selv i Namsos fredag. Der fortalte hun om hvordan regjeringen har tenkt når de la fram den nye helse- og sykehusplanen.

– Vi har lyttet til argumentene om de lange reiseavstandene i denne regionen, og håper dere er glade for det som nå er lagt fram. Du skal ha trygge sykehus og bedre helsetjenester uansett hvor du bor i Norge, sa Trøen under sitt besøk på Sykehuset Namsos.

Klarere roller

Bent Høie

Helseminister Bent Høie.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie understreket fredag formiddag at alle sykehus skal få klarere roller og tydeligere ansvar i behandlingen av pasientene.

– Vi vil ha trygge sykehus og bedre helsetjenester for alle i Norge, uansett hvor de bor. Vi skal ha mindre variasjon i kvaliteten, og beredskap som gir alle trygghet for at de får helsetjenestene de trenger når de trenger det. Vi vil derfor stille nasjonale krav om kvalitet og sertifisering av sykehus, sa Høie.

De store samfunnsendringene mot 2030 får konsekvenser for helsetjenesten, og regjeringen ønsker at små og store sykehus skal ha ulike roller og oppgaver, men kravene til kvalitet skal være de samme.

– Målet er at sykehusene skal arbeide i team slik at pasienten får den beste behandlingen av kompetent personell uansett hvor de bor. Med Nasjonal helse- og sykehusplan gir vi både de små og de store sykehusene klarere roller og tydeligere ansvar i behandlingen av pasientene.

– Vi vil sørge for at de fleste får hjelp for det meste ved sitt lokale sykehus, også når det haster, sier Høie.

Sykehuset Namsos

Mange ansatte ved Sykehuset Namsos fulgte nøye med på den direktesendte pressekonferansen til helseminister Bent Høie fredag formiddag.

Foto: Kjartan Trana/NRK